Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Сексуальне виховання підлітків: вебінар Вікторії Бугро

03.10.2018

Минулого тижня в рамках програми «Сирітству – ні!» пройшов ще один вебінар. Експертом виступила лікар-гінеколог Вікторія Бугро. «Сексуальне виховання підлітків у прийомних сім’ях» – тема онлайн-бесіди цього разу. 

Експерт розпочала свою розповість з того, що батьки дуже часто перекладають відповідальність сексуального виховання дітей на когось іншого. 

«Батьки чомусь вважають, що про це можуть говорити дітям лікарі, у школі, на якихось гуртках. Проте самі побоюються говорити з дітьми на такі теми. Адже дуже часто батьки не готові, соромляться, виявляють недостатність цих знань. Тому я закликаю усіх читати, розвиватися, набувати знання та передавати їх дітям. Саме такі розмови на делікатні теми формують тісний зв’язок, поглиблюють прив’язаність і формують довірливі стосунки між батьками та дітьми», – зауважує Вікторія Бугро.  

Експерт розповіла про важливість сексуального виховання не лише підлітків, але й дітей будь-якої вікової категорії, і пояснила, як спілкуватися на тему сексуального дозрівання та правильно реагувати на дитячі фізіологічно-поведінкові прояви. 

Вікторія Бугро пояснила, що здійснювати сексуальне виховання дітей потрібно з метою освіти, здоров’я, вивчення навичок гігієни та сексуальної безпеки у подальшому житті. 

Спеціаліст дала кілька порад батькам: 

1. Важливість знань людської фізіології – починаючи з 8-9 років, батьки повинні попередньо говорити з дітьми про ті зміни, які незабаром відбудуться з їхнім тілом. 

2. Основні правила гігієни – зазвичай діти не знають, як потрібно доглядати за інтимними зонами; головне завдання батьків – пояснити дітям важливість дотримання основних правил гігієни, адже чистота – це основа їхнього здоров’я. 

3. Важливим елементом сексуального виховання є догляд підлітків за станом шкіри – варто пояснити хлопцям та дівчатам, що відповідно до їхнього віку відбулися зміни з усіма системами їхнього організму, і тому варто ретельно доглядати за зовнішнім виглядом. 

4. «Твоє тіло – це лише твоє тіло» – основне правило, що потрібно дізнатися від батьків кожній дитині. Ніхто не має права доторкатися до інтимного простору дитини, лише лікар під час огляду у присутності батьків. 

5. Діти, які пережили сексуальне домагання, транслюють це в подальшому житті, головне завдання батьків – вчасно звернутися до фахівців. 

6. Найкращий варіант – коли батьки самостійно надають дітям достовірну інформацію щодо сексуального дозрівання, адже за відсутності такої розмови діти знайдуть «щось» в Інтернеті, і зовсім недостовірне. 

«Якщо ви стикнулися з проблемою, яка вам здається занадто складною, звертайтеся за консультацією до фахівців», – говорить Вікторія Бугро. 

Якщо вам теж цікава тема встановлення контакту з дитиною, ви можете переглянути вебінар з лікарем-гінекологом на сторінці Facebook «Сирітству – ні!», а також на каналі YouTube Фонду Ріната Ахметова, у розділі «Онлайн-консультант», де знайдете усі вебінари, які вже відбулися у рамках програми. 

Натискайте копку «Підписатись на канал» у правому кутку будь-якого нашого відео і майте доступ до всієї актуальної інформації від наших експертів у будь-який зручний час.