Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Щоб відправити допомогу до Донецька, потрібно повідомити 17 організаціям, оформити 12 документів і отримати 3 перепустки на кожну машину

12.03.2015

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова звертає увагу всіх зацікавлених осіб на те, що бюрократичні процедури з оформлення благодійної допомоги ускладнюються щодня. Навантаження збільшується не тільки для благодійних організацій, а і для органів контролю, яких теж стає дедалі більше. Про це заявила Римма Філь, координатор Штабу під час брифінгу в Києві 12 березня.

«Останній приклад, який змусив нас розповісти про цю проблему — випадок 5 березня. Вранці колона з продуктовими та дитячими наборами виїхала із Дніпропетровська з одним пакетом документів, а ввечері, коли машини приїхали на блокпост, з’явився ще один документ, необхідний для проходження колони. Дізналися про це вже від перевіряльників на посту», — розповіла Римма Філь.

Щоб відправити 1 колону Гуманітарного рейсу в березні з уже закупленими товарами необхідно:

— 4 робочі дні;

— 18 осіб;

 — повідомити 17 службам і відомствам;

 — оформити 12 документів, зокрема, отримати по 3 перепустки на кожну машину з вантажем (водій, машина, причіп).

У супроводжувальника колони або у водіїв є із собою видаткова накладна на вантаж, ТТН, сертифікат якості на товар, перепустка на в’їзд до зони АТО. У березні з’явився ще одні документ «Дозвіл на переміщення товарів до (із) району проведення АТО». Цей документ повинен мати із собою кожен водій.

Ще 5 місяців тому пакет на вантаж складався із трьох документів. Крім цього, перед виїздом супроводжувальник колони повідомляв черговому у штабі АТО про рух колони. За цей час процедура суттєво ускладнилася.

Римма Філь зазначила, що всі державні служби йдуть назустріч Гуманітарному штабу й оформляють документи максимально швидко. Однак те, що може собі дозволити штаб — утримувати велику кількість людей — не можуть дозволити собі волонтери й невеликі громадські організації.

«Ми звертаємося до державних органів із проханням — не збільшувати штучно кількість документів для доставляння допомоги мирним людям! Зафіксуйте правила і, по можливості, спростіть їх — ми готові їх виконувати. На сьогодні доставляння гуманітарної допомоги для волонтерів скидається на біг із перешкодами, яких, на жаль, стає дедалі більше», — зазначила координатор Штабу Ріната Ахметова Римма Філь.

Докладніше про процедуру в інфографіці