Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Розвиток патронату над дитиною: прогнози НСССУ

22.07.2024

Голова Національної соціальної сервісної служби України (НСССУ) Василь Луцик під час інтерв’ю з фахівцем програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» окреслив головні зміни до постанови про патронатне виховання та розповів, як це вплине на розвиток послуги патронату в громадах.

30 травня 2024 року Уряд України ухвалив зміни, запропоновані Міністерством соціальної політики, спрямовані на розвиток патронату в Україні та підтримку вихователів та їхніх помічників.

Як повідомили в НСССУ, відповідно до прийнятих змін передбачається розширення кола помічників вихователів. Тепер це може бути не лише родич, але й людина, яку допоможе знайти служба у справах дітей. Робота помічника патронатного вихователя також оплачуватиметься.

«Це додатковий стимул для людей іти працювати у патронат», –зазначив Василь Луцик.

Також змінився підхід до нарахування заробітної плати. Одним з факторів, що стримував розвиток патронату, є те, що робота патронатного вихователя оплачувалась лише за той період, коли дитина перебувала в його сім’ї. Тому людина за період простою, коли немає дітей під патронатом, не отримувала заробітну плату. Очікування на влаштування нових дітей у родину може тривати від місяця й більше, а за вимогами людина не може поєднувати роботу патронатного вихователя з іншою.

Зараз патронатний вихователь отримує 3 мінімальні заробітні плати, а за період простою, він отримує одну мінімальну заробітну плату. Також патронатний вихователь може працювати як фізична особа або як ФОП.

«Підвищення заробітної плати, оплачуваний період простою, нова форма праці – все це стимулюватиме людей іти працювати у патронат та систематично цим займатися», – наголосив Василь Луцик.

Національна соціальна сервісна служба України спільно з ЮНІСЕФ запустили у декількох областях пілотні проєкти з підтримки та розвитку послуги патронату над дитиною.

«Патронат – це той фільтр, який допомагає уникнути потрапляння дитини в інтернатні заклади. Тому ми додатково будемо підтримувати патронатних вихователів», – констатує Василь Луцик.

За даними НСССУ, в Україні діє 299 патронатних родин, в яких виховується понад 600 дітей. У 190 територіальних громадах України є послуга патронату над дитиною. Але цієї кількості, звісно, недостатньо, щоб ця послуга була доступна кожному, хто її потребує.

Очільник Нацсоцслужби прогнозує збільшення патронатних сімей вже через 3 місяці. Адже покращення умов праці патронатних вихователів ‒ це стимул іти працювати у патронат та допомагати дітям.

Читайте цікаву історію патронатної виховательки з Харківської області за посиланням.