Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Розпочали роботу нові адвокаційні проекти в регіонах України

01.10.2012

В регіонах України розпочали адвокаційну роботу неурядові організації – переможці оголошеного БФ «Інтелектуальна перспектива» влітку конкурсу в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».

Кожен із проектів планував свою роботу, виходячи з конкретних актуальних потреб регіону, і максимально використовує міжсекторальний підхід, залучаючи до роботи над вирішенням проблем широке коло партнерів. І кожен із проектів ставить собі доволі чітке завдання, вирішення якого дозволить продемонструвати громадськості, владі, ЗМІ, що лише спільні зусилля дозволять покращити ситуацію з подоланням хвороби

Рівне

Рівненське відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» планує активізувати співпрацю фтизіатричної мережі з первинною медико-санітарною ланкою. Серія семінарів та інформаційних зустрічей не лише дозволить лікарям на місцях актуалізувати знання про епідемію та плани області щодо боротьби з нею. Проведений під час роботи моніторинг ляже в основу рекомендацій для управлінців щодо найбільш актуальних проблем комунікації в обласній системі охорони здоров’я

Львів

Проект Львівського обласного осередку Ліги Соціальних працівників України покликаний залучити до боротьби з епідемією соціальних працівників області. Саме вони щодня працюють із людьми, які знаходяться в складних життєвих обставинах: групою, що має значний ризик захворювання та відриву від лікування на амбулаторному етапі. Тема епідемії туберкульозу нова для соціальних працівників, і вони потребують не лише надання відповідної інформації, але і побудови системи комунікації з фтизіатрами, зокрема, на районному рівні.

Тернопіль

Проект «Центру духовної та соціологічної підтримки «Джерела» покликаний винести на обговорення обласної влади ті проблеми, з якими стикаються клієнти центру, що потребують допомоги в складних життєвих обставинах. Моніторинг та системний аналіз бар’єрів, з якими стикається найбільш вразливі до відривів від лікування туберкульозу групи, дозволить розробити конкретні пропозиції для обласної влади щодо покращення ситуації.

Івано-Франківськ

Проект БФ «Благодійний християнський фонд «Солідарність» покликаний визначити першочергові заходи для міжсекторального партнерства як на обласному рівні, так і в 5-ти найбільших містах області. Одна з найбільших громадських організацій області привертає увагу людей, що ухвалюють рішення, не загальною проблематикою, а лобіюванням найбільш актуальних та реалістичних рішень, необхідних регіону.

Луцьк

Волинська обласна громадська організація «Імпульс» спрямовує свій проект на лікарів первинної ланки з метою посилення потенціалу системи охорони здоров’я в протидії епідемії туберкульозу на місцевому рівні. Амбітним завданням є введення постійних інформаційно-просвітницьких заходів для медичних працівників загальної лікувальної мережі в системну практику роботи Управління охорони здоров’я Волинської області. Наслідком проекту має стати підвищення професійного рівня медпрацівників загальної лікувальної мережі в сфері виявлення туберкульозу.

Кіровоград

Амбітний проект БО «Відкрите серце» покликаний не лише створити майданчик для міжсекторальної співпраці зі створенням реалістичного річного плану дій для стейкхолдерів. Команда організації планує залучити до роботи над розробкою рішень та до інформаційної кампанії самих пацієнтів: людей, що перехворіли на туберкульоз.

Черкаси

Черкаська благодійна організація людей, що живуть з ВІЛ «Від серця до серця» ставить перед собою амбітну мету – добитися збільшення фінансування потреб обласної фтизіатричної служби з місцевих бюджетів. Як інструмент впливу буде використано низку круглих столів для представників громадськості та рішення Обласної координаційної ради, чиї пропозиції буде винесено на розгляд депутатських комісій. Відтак, буде ініційовано збільшення фінансування Черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру з обласного бюджету на 2013 рік.

Полтава

Благодійна асоціація допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД «Світло надії» спрямовує свій проект на вирішення проблем з доступом представників уразливих груп населення до послуг діагностики та лікування туберкульозу. Засобом досягнення мети є розробка чіткого алгоритму  виконання наказу Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання та посилення впливу Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу при Полтавській облдержадміністрації в напрямку створення сприятливих умов  доступу до діагностики та лікування соціально вразливих верств населення.

Луганськ

Проект Благодійної ліги «Соціум»  покликаний розробити алгоритми ефективної адвокаційної взаємодії всіх заінтересованих сторін («стейкхолдерів») у протидії розповсюдження туберкульозу серед осіб однієї з неохоплених в області груп ризику. Мова йде про інфекційний контроль у сфері ТБ серед осіб, що перебувають в ізоляторах тимчасового тримання. Проект буде реалізовано у тісній співпраці з обласними органами міністерства внутрішніх справ, які виступили його спів-ініціаторами. Один із важливих компонентів проекту – санітарно-просвітницька робота.

Основна мета проекту Луганського благодійного фонду АНТИСНІД є зниження кількості переривання лікування від туберкульозу у засуджених, що звільняються з установ виконання покарань Луганської області. Робота буде фокусуватись на низці адвокаційних заходів із затвердження механізмів реалізації та моніторингу виконання наказу щодо їх «доведення» до протитуберкульозних закладів з метою продовження лікування. Проблема є особливо актуальною для області з огляду на кількість установ виконання покарань та високий відсоток засуджених з інших областей.

Донецьк

Фокусом уваги благодійної організації «Клуб «Майбутнє» стане впровадження ефективної системи охоплення населення обстеженням на туберкульоз у м. Маріуполі Донецької області. Серед пріоритетів роботи: вдосконалення існуючих та розробка нових механізмів міжвідомчої взаємодії щодо залучення до обстеження певних категорій населення м. Маріуполя; формулювання рішень, які необхідно затвердити на міському рівні, щодо додаткових заходів у запобіганні захворюванню на туберкульоз у м. Маріуполі.

Пріоритетом проекту Донецького обласного благодійного фонду «Центр соціального розвитку «Міст» є мобілізація політичної волі та підвищення свідомості органів місцевої влади та місцевого самоврядування, сільських громад задля сприяння боротьбі з епідемією туберкульозу в Володарському, Ясинуватському та Першотравневому районах Донецької області. Проект передбачає збільшення уваги районного керівництва до роботи лікарів первинної ланки в сфері боротьби з туберкульозом; інформування населення та зменшення проявів стигми та дискримінації з боку громади до хворих на туберкульоз в цільових районах області шляхом проведення «живої» бібліотеки.

Дніпродзержинськ

Метою проекту "Туберкульозу - НІ!", який впроваджується БФ «Імпульс», є підвищення доступності до діагностики туберкульозу для представників груп ризику м. Дніпродзержинськ. Іншою складовою проекту є приєднання до «місцевого протоколу взаємодії» органів МВС та пенітенціарної служби з метою зменшення кількості переривання та відмов від лікування, а також з метою залучення до участі у проекті осіб, що звільнились з місць позбавлення волі. Третьою, освітньою складовою проекту, стане низка позакласних занять з питань профілактики туберкульозу в середніх загальноосвітніх закладах міста.

Херсон

Херсонська міська громадська організація «Анастасіс» мобілізуватиме релігійні громади області для профілактики туберкульозу та мотивації до безперервного лікування серед сільського населення та осіб, що звільняються. Передбачається навчання 75 священнослужителів і представників релігійних і громадських організацій із сільських районів області (в тому числі тих, які працюють в пенітенціарних закладах) знанням про особливості туберкульозу як соціального захворювання. Також у 179 приходах Херсонської єпархії УПЦ буде поширено матеріали з питань профілактики туберкульозу на церковних стендах. Задля координації діяльності з органами влади та посилення впливу від проекту буде ініційовано введення священнослужителів до складу  7  районних та міських координаційних рад з ВІЛ/СНІДу та туберкульозу (в тих районах, де священнослужителі не входять).

Сімферополь

Завданням проекту Благодійної організації «Кримський фонд «Наша надія» є проведення адвокаційних заходів для пошуку джерел фінансування та організації транспортування дітей, яких торкнулась епідемія туберкульозу в Автономній Республіці Крим з метою їх лікування та ізоляції від зон, охоплених епідемією. Результатом проекту має бути розробка міжсекторальних рішень із залученням ключових міністерств та відомств автономії щодо фінансування та організації ефективної роботи з дітьми з так званих «дезадаптованих сімей», які перебувають в дитячих інтернатах.

Севастополь

Молодіжна громадська організація «Молодіжний центр жіночих ініціатив» в рамках свого проекту працюватиме над забезпеченням загального та рівного доступу населення мешканців  сільської зони м. Севастополь до якісних послуг з профілактики, діагностики та лікування туберкульозу. Серед завдань проекту - організувати ефективну взаємодію з органами місцевої влади (сільськими та селищною радами) задля об’єднання зусиль щодо прийняття ефективних заходів стосовно подолання епідемії туберкульозу. Робота передбачає вивчення рівня обізнаності місцевого населення сільських та селищної громад стосовно туберкульозу як інфекційного захворювання та його поширення серед населення.

Проект «Адвокація: мобілізація політичної волі» покликаний залучити громадські організації, пресу та телебачення, державні установи та місцеві органи влади, а також інші впливові структури в кожному регіоні України до співпраці заради подолання розповсюдження туберкульозу в Україні.

Проект здійснюється фондом «Інтелектуальна перспектива» у співпраці з британським TheThomsonFoundation та Інститутом стратегічних досліджень МОЗ України.

Проект здійснюється за фінансової підтримки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» в рамках реалізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», за підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.