Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Народжені серцем: зустріч прийомних сімей із Донбасу

28.09.2016

28 вересня, напередодні Дня усиновлення, Фонд Ріната Ахметова зібрав на зустріч прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу з Донецької та Луганської областей. У заході взяли участь експерти у сфері захисту прав дітей Людмила Волинець, Світлана Клочко і психолог Марина Сорокіна.

Ще два роки тому ці сім’ї регулярно спілкувалися, бували одна в одної в гостях. Через бойові дії їм довелося роз’їхатися по всій Україні: Київ та Київська область, Закарпатті, Запорізька, Хмельницька, Вінницька, Харківська, Полтавська й Донецька області.

«Сьогоднішній захід ми назвали «Народжені серцем». Адже саме так прийомні батьки називають своїх дітей. І віддають усі сили й тепло, щоб виростити їх щасливими. Емоції від цієї першої за довгі місяці зустрічі важко передати словами – усмішки, обійми, щирі слова підтримки, зворушливі історії пережитого. З присутніх прийомних батьків є ті, яких Фонд знає вже більш ніж 5 років. Є й нові, з якими наші зустрічі тільки починаються. Всіх нас об’єднує любов до дітей», – розповіла Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Завдяки програмі Фонду «Сирітству – ні!», багато з цих сімей знайшли своїх дітей. Для кількох ДБСТ Фондом були побудовані будинки, які з початком війни їм довелося залишити. Саме прийомні сім’ї були першими, хто звернувся до Фонду Ріната Ахметова з проханням евакуювати дітей, коли в регіоні почалися бойові дії. Зараз на новому місці проживання всі вони зіткнулися з новими проблемами й перешкодами.

«На сьогодні в Україні понад 6 тисяч ДБСТ і прийомних сімей. Всі вони потребують підтримки, особливо ті, кому довелося тікати від війни. Сьогодні під час зустрічі для батьків також проходили консультації експертів у сфері захисту прав дітей Людмили Волинець і Світлани Клочко. Вони відповідали на актуальні запитання, ділилися важливою юридичною інформацією. Психолог Марина Сорокіна допомагала розбиратися в особливостях поведінки прийомних діток, їх адаптації в сім’ї на тлі війни й переселення», – розповіла Євгенія Рзаєва, керівник програми «Сирітству – ні!».