Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Роль батька у запобіганні домашньому насильству: як пройшов онлайн-тренінг

28.06.2024

27 червня відбувся онлайн-тренінг на тему «Посилення функції батька як профілактика домашнього насильства, емоційного та фізичного насильства в сім’ї», організований програмою «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». Тренінг пройшов успішно й результативно, нікого не залишив байдужим.

Захід відвідали 185 учасників, серед яких були усиновителі, прийомні батьки, опікуни, фахівці обласних (районних, міських) служб у справах дітей та обласних (районних, міських) центрів соціальних служб, а також психологи.

Тренер заходу ‒ докторка філософії в психології, психоаналітикиня Лілія Захаріяш детально розповіла про значення материнської та батьківської функції для психічного здоров'я дитини.

Психоаналітикиня зазначила, що під час війни відбуваються страшні речі, що всі ми зараз живемо в період хаосу. У військовий час відбувається провал батьківської функції, крім того, спостерігається емоційне вигорання, загострення психічних та соматичних хвороб. Тренерка допомогла учасникам розібрати функції батька й матері в житті дитини та пояснила, як вони впливають на її розвиток.

Було зазначено, що материнська функція ‒ це про любов (тепло, затишок, атмосфера, утроба, народження, символізація, життя, задоволення). Батьківська функція – це про закон (порядок, розпорядок, етика, опора, хребет, стержень, правила правопису, «стоп», «достатньо», «ні», покарання). Без цих обох функцій людина не здатна бути здоровою.

Спікерка підкреслила, що надійний зв'язок між дитиною і мамою потім у дорослому житті буде впливати на те, якими будуть стосунки з іншими людьми.

«Чим більш надійний зв'язок між дитиною і мамою, тим більше енергії у дитини», ‒ зазначила Лілія Захаріяш.

Існують три типи прив'язаності дитини з батьками: надійний, уникаючий, тривожний. У дорослому житті від типу прив'язаності буде залежати, як людина може впоратися з психічною травмою, зокрема із травмою розлуки. Фахівчиня наголосила, що надійна прив'язаність формує психічний захист та стійкість до травм у дитини.

Також психоаналітикиня підкреслила важливість ролі батька-чоловіка в житті дитини та його впливу на психічне здоров’я. За словами експертки, батько формує у дитини самооцінку та впевненість, формує у хлопчиків мужність, вчить досягати соціальних успіхів, справлятися з емоціями та конфліктами. Також батько впливає на психічну здатність дівчинки сказати «ні», «досить» та «піти від того, що несе руйнацію».

«Батько часто грає ключову роль у навчанні дитини правильним нормам поведінки та моральним цінностям, ‒ зауважила Лілія Захаріяш.

Дуже часто через постійний стрес, високі вимоги до себе та накопичення емоційної напруги наступає батьківське вигорання. Щоб уникнути цього, фахівчиня надала учасникам кваліфіковані поради та практичні вправи для профілактики емоційного вигорання. Головне тут – знаходити й підтримувати баланс між потребами батьків та дітей, просити допомоги у друзів чи родини, звертатися до психолога, знаходити час для відпочинку та відновлення енергії (спорт, медитація, йога чи хобі).

Окрім цього, тренерка порадила одиноким матерям, як правильно виховувати дитину без батька. Вона зазначила, що мама може стати позитивним прикладом для дитини шляхом демонстрації сильних моральних цінностей, самодисципліни та відповідальності. Також важливо створити стабільність, наприклад дотримуватися розпорядку дня. До того ж необхідно забезпечити виховання відповідно до обох ролей: щоб дитина отримувала як жіночий, так і чоловічий погляд на життя.

«Важливо, щоб дитина встановлювала позитивні взаємини з іншими дорослими чоловіками (тренер, вчитель, наставник), які можуть ділитися своїми знаннями та досвідом», ‒ наголосила Лілія Захаріяш.

Отже, батьківські функції в житті дитини є вагомим аспектом її розвитку. Тому важливо створювати правильний психологічний клімат у родині, бо емоційно теплі стосунки з мамою й татом сприяють психічному здоров’ю дитини. Міцні та здорові взаємини з дітьми є ключовим аспектом у профілактиці насильства в сім’ї.

Cвоїми думками щодо важливості ролі тата у житті та вихованні дитини поділився прийомний тато із Верхні Петрівці Чернівецької області. Його історію читайте тут.