Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Робота Гуманітарного штабу в Авдіївці

12.11.2015

Штаб Ріната Ахметова продовжує надавати допомогу жителям Авдіївки — одного з найбільш постраждалих міст на Донбасі. Про це під час прес-брифінгу розповіла координатор Гуманітарного штабу Римма Філь.

Авдіївка розташована на лінії зіткнення. За час бойових дій цей населений пункт багаторазово наражався на обстріл. Тому в місцевих жителів дуже висока потреба, як у гуманітарній, так і психологічній допомозі.

З 20 листопада в Авдіївці почне роботу новий пункт видавання гуманітарної допомоги, розташований за адресою вул. Корольова, 2. Раніше розміщений у міській лікарні Авдіївський пункт був закритий із санітарних причин. Нове приміщення було знайдено, зараз тривають підготовчі роботи.

Що ж до психологічної допомоги, то минулого тижня в Авдіївці працювала мобільна група психологів. Візит фахівців мав ознайомчий характер. Психологи зібрали необхідну інформацію, яка допоможе Штабу визначити напрямки подальшої роботи.

«Наші психологи говорять про дуже важку ситуацію в Авдіївці. Про глибоку «травму війни», від якої страждають, насамперед, діти. За час військових дій населення міста скоротилося в 4,5 раза. Але навіть у напівзруйнованій Авдіївці залишалися діти», — пояснила Римма Філь.

Багато дітей були свідками обстрілів і смертей близьких і сторонніх людей. Деякі діти довгий час жили з батьками прямо на території АКХЗ. Також є діти, які від’їжджали з Авдіївки без батьків на 8–9 місяців, і травмовані ще й цим.

Завдяки працівникам Авдіївського коксохіму, місто потроху оживає і відновлюється. Відновлюються школи, дитсадки, лікарні, житлові будинки. «Це яскравий приклад комплексної роботи градотворчого підприємства», — сказала координатор Гумштабу.

Зараз в Авдіївці працюють 5 шкіл у 4 будівлях, одна школа поки закрита. Більше року не працювали дошкільні установи, але з листопада відкрилися 3 дитячі садки. За словами директорів усіх навчальних закладів, у місто повертається багато дітей, чисельність збільшується щотижня.

Під час візиту психологи Штабу не обмежилися відвідуванням навчальних закладів та провели низку групових занять. Вони навчили дітей та їхніх батьків простих технік саморегуляції, обговорили події, що відбуваються, пропрацювали страхи і тривожні стани через спілкування, арт-терапію та ігри. На заняття прийшли всі, хто подав заявку. І дорослі, і діти були дуже мотивовані, заняття пройшли легко й невимушено.

«Робота психологів не терпить зволікань. Її не можна залишити на потім і відновити через кілька років. Ми маємо рятувати людей від «травми війни» вже зараз. Інакше буде пізно», — підкреслила Римма Філь.