Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце»: історія наймолодшої учасниці проєкту

08.02.2020

Порятунок життя і здоров'я дітей – у пріоритеті роботи Фонду Ріната Ахметова. Одним із напрямів стала допомога в проведенні корекційних операцій по закриттю вади серця у дітей. Три роки тому стартував окремий проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце», в рамках якого Фонд співпрацює з провідними кардіохірургами країни.
 
Особливість цього сучасного методу – можливість уникнути складної операції та розрізу грудної клітини. Замість цього лікарі встановлюють спеціальний імплант – окклюдер. Це спіраль розміром шість міліметрів, яка через невеликий розріз на стегні й артерію проникає в проблемне місце прямо в серце. Потім розкривається, мов парасолька, закриває протоку і з часом заростає м'язовою тканиною. Весь процес операції триває трохи більше ніж пів години.

Наймолодшою учасницею проєкту стала Мілана Борзенко з Маріуполя, якій виповнилося лише чотири місяці.
«Вагітність була нормальною. Донечка з'явилася на світ трохи раніше терміну, але без ускладнень. Та коли Мілані виповнилося півтора місяця, педіатр виявила в її серці шуми. Проте була надія, що все минеться. Адже ні у мене, ні у чоловіка в сім'ї з такою хворобою не стикалися. Але потім кардіохірург поставив остаточний діагноз: вада серця, або відкрита артеріальна протока», – розповіла мама Аліна Володимирівна.

На щастя, лікар вирішив проконсультуватися зі своїм столичним колегою Ігорем Дітковським. Він порадив негайно звернутися до Фонду Ріната Ахметова.

«Випадок досить рідкісний серед дітей такого віку. Відкрита артеріальна, або боталова протока, у Мілани досягала 4-5 мм. Для такого малятка це занадто, і вада вже почала давати ускладнення. Надалі це могло призвести до незворотної легеневої гіпертензії і склерозу судин. Тому його потрібно було закрити якомога швидше. Дуже правильно, що батьки не чекали, поки дитина стане трішки старше. В однорічному віці могло б уже бути пізно. Можливо, довелося б навіть робити пересадку серця. Завдяки допомозі Фонду недуга була своєчасно усунута, а дитині можна буде навіть професійно займатися спортом», – розповів Ігор Дітковський.
Коли мамі дівчинки повідомили, що операція пройшла успішно, та від щастя розплакалася.

«Велика подяка Рінату Леонідовичу за допомогу. Завдяки йому серце нашої маленької стало здоровим. Тільки про це і мріяли з чоловіком», – подякувала Аліна Володимирівна.

«За проєктом «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце» проведено 119 операцій з установки імпланта – окклюдера. Це найсучасніший метод, завдяки якому діти можуть вести активний спосіб життя, а незабаром зовсім забути про хвороби. На сьогодні таку допомогу отримують діти до 18 років із соціально незахищених категорій, з реєстрацією у Донецькій та Луганській областях», – розповіла Катерина Терзієва, керівник програм Фонду.