Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую»: допомогти Вадиму пізнати світ звуків

11.01.2022

Вади слуху можна помітити з перших тижнів життя дитини. При цьому лікарі рекомендують проводити слухопротезування вже в шестимісячному віці. «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» – проєкт Фонду, який рятує малюків від повної тиші.

Один із його учасників – десятирічний Вадим Гончарук із Володимира (колишня назва – Володимир-Волинський). За словами мами-усиновительки Ольги Дуденчук, хлопчик приєднався до сім'ї завдяки всеукраїнському порталу національного усиновлення «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».

– Коли Вадиму було 2 роки, я побачила його анкету на порталі «Сирітству – ні!» і одразу ж забрала його до нашої родини. На той час хлопчик був хворобливим, не ходив і погано бачив, а також мав проблеми зі слухом, – згадує мама-опікунка Ольга Василівна.
Тоді сім'я твердо вирішила поставити хлопчика на ноги та взялася за його реабілітацію.

– У 6-річному віці Вадиму зробили операцію з видалення аденоїдів, була надія, що він чутиме. Проте дива не сталося. Після останньої консультації в Інституті отоларингології м. Києва лікарі встановили остаточний діагноз – двостороння сенсоневральна туговухість, – розповіла жінка.

Щоб дитина могла чути і нормально розвиватися, лікарі повідомили, що хлопчику потрібне слухопротезування потужним слуховим апаратом. Власними силами придбати такий дорогий апарат багатодітна сім'я не має можливості. На допомогу прийшов Фонд Ріната Ахметова.

– Немає слів, щоб висловити подяку Фонду Ріната Ахметова. Дуже дякую за вашу допомогу дітям! – поділилася Ольга Дуденчук.
Малюкам із вадами слуху Фонд допомагає з 2007 року. Проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» діє з 2018 року.

– У 2020 році проєкт став загальнонаціональним. На сьогодні більш ніж 200 учасників проєкту, які мали глухоту від народження або придбали її, отримали в подарунок слухові апарати. Пристрої працюють на різних частотах. Це такі міні-комп'ютери, які компенсують саме стільки децибелів, скільки не вистачає людині. Вони дорогі, тому далеко не кожна сім'я може виділити кошти на таку покупку. Важливий принцип проєкту – допомогти негайно. Адже слухопротезування конче необхідно виконати до 7-річного віку. Якщо допомогти дитині вчасно, вона навчиться розмовляти й повноцінно розвиватиметься, – розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду.

Завдяки проєкту понад 200 хлопчиків та дівчаток отримали високочутливі слухові протези, які підлаштовуються під індивідуальні особливості дітей. Пристрої допомагають їм повноцінно розвиватися і ні в чому не поступатися здоровим одноліткам.