Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо»: захистити себе і позбутися страхів

12.08.2021

З 2015 року в період літніх канікул в Україні проходить проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». На сьогоднішній день його учасниками стали понад 4500 осіб – це школярі з Донецької та Луганської областей, а також сімей переселенців.

Унікальність проєкту полягає в тому, що він спрямований на проведення психологічної реабілітації дітей, які стали безпосередніми свідками збройного конфлікту. Однак це далеко не всі його особливості. Кожен сезон діти пізнають щось нове. Наприклад, як убезпечити себе від мінної загрози або надати першу допомогу. У цьому сезоні психолог, гештальт-практик Тамара Кротова провела з учасниками проєкту зустріч, присвячену проблемі шкільного буллінг.

– Діти дізналися, як захистити себе від кривдників. І разом з тим вчилися на особистих прикладах довіряти один одному в нестандартній ситуації. Усе це відбувалося в живій і відвертій атмосфері, так що учасники зустрічі не замикалися в собі і залишилися дуже задоволені, – розповіла Оксана Іщук, керівниця проєктів Фонду.

Сьогодні Рінат Ахметов – єдиний благодійник в Україні, який системно і масштабно надає допомогу дітям Донбасу. Це реабілітація поранених дітей, допомога в слухопротезуванні. Але проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» особливий, адже його завдання – вилікувати дитячі душі. Для цього Фонд підготував психологів з курсу «Травма війни». У своїй практиці вони застосовують такі методи, як арт-терапія, рухливі ігри та заняття на свіжому повітрі.

– Сотні тисяч дітей у зоні бойових дій на Донбасі щодня ризикують бути вбитими чи пораненими. Діти починають звикати до таких жорстких реалій і не усвідомлюють увесь ступінь небезпеки. І ось тут вони стикаються з такою проблемою, як посттравматичний синдром. Коли людина опиняється в травматичній ситуації, психіка з таким навантаженням не справляється і витісняє її на рівень несвідомого. Однак залишається «червона кнопка», яка може включитися через рік, два, п'ять, 20 років. Це своєрідна бомба з годинниковим механізмом, що загрожує вибухнути в будь-який момент. І якщо навіть людина встигла подорослішати, як вона буде реагувати, не знає ніхто. Тому головне завдання проєкту – допомогти дітям та підліткам подолати страх збройних дій, відпустити цей вантаж і рухатися далі, – розповіла Оксана Іщук, керівниця проєктів Фонду.

Досвідчені психологи Фонду не тільки допомагають учасникам позбутися травми війни, а й збирають їхні історії для унікального Музею «Голоси Мирних». Він документує і зберігає свідчення людей про пережите ними під час збройного конфлікту на Донбасі. Зібрання музею вже налічує понад 2000 історій, але це тільки початок. Мета – зібрати 100 000 історій до 2025 року.