Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ракетою вбило маму, важко поранило тата і братика»: 12-річна мешканка Чаплиного довірила свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

02.10.2022

12-річна Богдана Іляшенко та її 15-річний брат Олег пережили страшну трагедію у День незалежності України під час обстрілу залізничної станції поблизу Чаплиного на Дніпропетровщині. Мама дітей загинула від ракетного удару. За життя батька борються медики. Олега було поранено. Історія сім'ї увійшла до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

У той день мама Богдани заклеювала вікна в оселі. Дівчинка перебувала за стіною від неї, щось дивилася у телефоні. Ззовні батько ремонтував шифер на даху, який розбило після попереднього вибуху. Увімкнулася сирена та Олег пішов до матері, щоби відвести її від вікна. Ракета прилетіла без свисту: Богдана почула лише вибух.

«Маму вбило, братика посікло уламками. Батька тяжко поранило. А у мене просто переляк», — ділиться дівчинка.

Вона одразу побігла на вулицю, де побачила жахливу картину: там горіла машина, у якій було п’ятеро людей. Шестирічного хлопчика вибухом викинуло з автівки — вижив лише він.

Батька Богдани відвезли до лікарні, де на момент запису історії на початку вересня він перебував у реанімації: у тяжкому стані, після п'яти операцій. Олега шпиталізували у Запоріжжі, вийняли уламок з його живота, наразі хлопець відновлюється. Сестра батька перевезла Богдану та Олега до Львова. Вона теж долучилася до інтерв'ю.

«Ми підтримуємо зв’язок із батьком дітей лише через лікарів. Коли мені вдалося поспілкуватися з ним, він просив забрати сина та доньку у Львів. У нас велика родина і ми зробимо все, щоб допомагати діткам», — розповіла жінка. Дивіться та слухайте історію сім'ї за посиланням bit.ly/3SGUBg7

Свою історію Богдана Іляшенко довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 35 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:
— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001