Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Психолог і тренер Любов Лоріашвілі: з’явився новий тип кандидата в усиновлювачі

10.02.2020

До 10-річчя порталу «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» ми поспілкувалися з представником Київської служби в справах дітей, тренером і психологом Любов’ю Лоріашвілі, яка розповіла про трансформацію образу кандидата в усиновлювачі.

«Минулого року ми звернули увагу, що з’явився новий образ кандидата в усиновлювачі, – ділиться досвідом Любов Семенівна. – Частково він схожий на образ кандидатів 2006–2007 років. Їхня головна настанова: «Я хочу», «Я виберу». Але, на жаль, у їхніх запитах дуже мало контекстів і звернень до дитини. Вони досить соціально та емоційно не сприйнятливі, і це нас трохи налякало.

Здавалося, бум інформаційної кампанії з усиновлення проведено, табу начебто знято, соціум уже звик до того, що з’явилося багато сімей, які беруть дітей під свою опіку. Вони бувають різні, і це добре.

І раптом до нас приходять люди зразка 2006 року, які нічого не знають, хоча інформації достатньо. Так, серед них є й «апгрейдерні» батьки, які багато читають, ходили на зустрічі Фонду Ріната Ахметова, читають портал «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». Але їх менше. Більше тих, хто взагалі нічого не знає про усиновлення й те, як прийняти дитину у свою сім’ю. Можливо, є якийсь часовий виток, через який приходять нові люди, які нічого не чули, нічого не знають і ставлять свої потреби понад усе.

Можливо, це пов’язано з тим, що суспільство прийняло, що усиновлення – це нормально. І перестала йти реклама, яка пояснює процес прийняття дитини в сім’ю. Виходить, що українці вже прийняли слоган «усиновити = народити». Однак у нашій рекламі та матеріалах меседжі змістилися на розміщення фото й відео конкретних дітей і перестали говорити про процес їх прийняття. Тому зараз гостро стоїть питання посилення рекламно-інформаційного поля про те, що не тільки усиновлення – це нормально, але і прийняття дитини в сім’ю – це нормально. Просто треба пройти цей етап правильно».