Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Пролунав вибух — мене поранило, а тато загинув»: історія дівчинки з Краматорська в Музеї «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

05.02.2023

Їй було лише три роки, коли довелося тікати з батьками від війни з рідного міста Єнакієве. Минулоріч війна наздогнала родину Лізи Гавенко у Краматорську. 12 серпня 2022 року у літньому небі пронісся літак, пролунав вибух — і змінив долю Лізи та її сім'ї. Свою історію дівчинка довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

На жаль, ворог не припиняє атакувати Краматорськ. 1 лютого 2023 року ракетний удар зруйнував житловий будинок. Фонд Ріната Ахметова готовий надати допомогу всім постраждалим від цієї трагедії: допомогу у лікуванні та реабілітації, психологічну допомогу, а також надати продукти харчування — телефонуйте 0 (800) 509 001.

«Краматорськ — гарне місто. Мені він рідніший, ніж Єнакієве. Я прожила тут понад 8 років... У перший день війни вранці батьки чули постріли, прильоти на аеродром. Нам сказали, що почалася війна», — розповідає Ліза.

Мама почала брати дівчинку з собою на роботу: хвилювалася, адже будь-що могло статися. Через небезпеку все ж вирішили виїхати: прожили з квітня до червня в Теплику, але потім повернулися до Краматорська, де за два місяці сталася біда.

«12 серпня 2022 року я гуляла з подругою, мама крутила помідори. Пролітає літак і відбувається вибух. Туман, іскри... Я відчуваю, як мене поранило в ногу. Не зрозуміла, чи це було боляче. Впала на землю...», — ділиться Ліза.

До неї підбігли мама та дідусь, посічені склом. Ліза упевнена, що дідусь вижив дивом: був дуже близько до місця вибуху. Вже неживого тата вони знайшли в альтанці.

«Дідусь каже, що тато — все. Потім його поклали на якусь ганчірку, на якусь ковдру і поїхали...», — згадує Ліза. Дивіться та слухайте її історію за посиланням bit.ly/3wUfZFM

Історія Лізи увійшла до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 55 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001