Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» Хроніка досягнень

22.07.2020

Фонду Ріната Ахметова виповнилося 15 років. Це був час дуже важливої та необхідної роботи. Фонд завжди намагається бути хедлайнером, береться за найамбітніші та дуже складні завдання, що виникають перед українським суспільством. Одне з таких – допомога маленьким сиротам знайти нову родину, мати право на краще життя. Цю роботу більш ніж десять років виконує програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!», одна з найбільш довготривалих і масштабних програм. Якщо раніше понад 10 000 діток шукали нову сім'ю, а кількість усиновлених ледь доходила до 3 000, то зараз ми маємо кардинально протилежне: 4865 дітей чекають батьків, а майже 10000 вже знайшли свою родину! І це головна мета й місія Фонду Ріната Ахметова – щоб кожна дитина мала свою сім’ю.

Фонд постійно знаходить нові засоби втілення цієї мети, застосовує медіатренди та нові можливості, аби зробити кожного українця небайдужим до проблем сирітства. А також залучає до своїх лав інші потужні організації. Найбільш довготривалими з них стали тандеми з ВГО «Магнолія» та ФК «Шахтар».

Спочатку «Шахтар» став інформаційним партнером, а 2010 року вперше в Україні благодійність і спорт об’єдналися заради досягнення спільних цілей – пропаганди національного усиновлення та сімейних цінностей. На презентації спільного проєкту Фонду Ріната Ахметова і ФК «Шахтар» під назвою «Сирітству – ні!» футболіст Рустам Худжамов розповів історію своєї родини – у січні того ж року він з дружиною Стелою усиновив дитину.

Тоді ж вийшов спільний анімаційний ролик, демонстрація якого проводилася на матчах ФК «Шахтар», на телеканалі «Футбол», на великих світлодіодних екранах мереж супермаркетів.

У жовтні 2012 року в Осло відбувся міжнародний турнір «Єднання заради миру» з футболу серед дітей від 12 до 14 років, позбавлених батьківського піклування. Вперше на турнірі нашу країну представили переможці фіналу національних відбіркових змагань – вихованці Тульчинської школи-інтернату, які вибороли бронзу.

На щорічній церемонії вручення нагород ECA Awards-2012 у Женеві, в номінації «Кращий соціальний проект» ФК «Шахтар» отримав нагороду за соціальну програму «Сирітству – ні!». І це не дивно! У рамках проєкту донецькі футболісти відвідали багато інтернатів, дитбудинків з подарунками для дітей та матеріальною допомогою.

Зокрема, йдеться про великий будинок, придбаний для сім’ї Олексія та Валерії Зарецьких. З 2009 року Олексій та Валерія стали усиновителями, а згодом, у 2012-му очолили ДБСТ.

«Але насолодитися життям ми не встигли, бо вже у 2014 році саме наш дім опинився в епіцентрі бойових дій, – згадує мама Лєра. – Саме тому ми вирішили евакуюватися та звернулися по допомогу до Фонду Ріната Ахметова, який постійно нас підтримував і тоді, і зараз». Разом з іншими ДБСТ Фонд перевіз сім’ю Зарецьких до Запоріжжя, де розмістив у літньому таборі, і цілий рік забезпечував усім необхідним. Після того, як адміністрація Запоріжжя виділа окрему будівлю, Фонд допоміг родині облаштувати нове житло.

З початку бойових дій на Донбасі Фонд Ріната Ахметова усі сили направив на допомогу постраждалим дітям-сиротам та дитячим будинкам. Тільки за перший місяць 2014 року евакуював 49 дітей з Макіївського будинку дитини, перевіз 80 дітей з Маріупольського будинку дитини в Краматорськ, 40 дітей-сиріт з Маріуполя – в Червоний Лиман, допомогли евакуювати 15 дітей з важкими патологіями з П’ятої лікарні Донецька у Будинок дитини Краматорська.

Проєкт «Наставництво», націлений на допомогу сиротам-підліткам краще адаптуватися до подальшого життя у суспільстві, теж мав свої коріння. І сягає воно у 2012 рік, коли в Донецьку була створена соціальна квартира для дітей-сиріт 14–18 років з родин, які опинились у складних життєвих обставинах. Мета проєкту – надати підліткам тимчасове помешкання, соціально-психологічну реабілітацію та адаптацію. Фінансування взяв на себе Фонд Ріната Ахметова.

А ще у 2014-му на Дніпропетровщині, в смт Ювілейне завдяки фінансуванню Фонду Ріната Ахметова відкрився Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Гарно вдома». Головне завдання центру – допомогти батькам зберегти родину, захистити дитину у скрутних умовах або повернути її додому. У цьому проєкті Фонд Ріната Ахметова співпрацював із Дніпропетровською ОДА та БО «Надія та житло для дітей».

Взагалі Фонд постійно намагався допомогти влаштувати якомога більше ДБСТ, аби тільки діти не залишалися в інтернатних закладах. Фахівці програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» постійно спілкувалися з прийомними батьками на тренінгах та семінарах, що проводив Фонд.

Саме там із Фондом Ріната Ахметова познайомилася Олена Михайлівна Юрченко з Кривого Рогу.

«У 2011 році Фонд Ріната Ахметова організував тренінг для прийомних батьків, – згадує Олена Михайлівна. – Ми познайомилися з керівництвом програми, я розказала, що виховую трьох діток. Тоді Фонд Ріната Ахметова запропонував зробити ремонт у моїй квартирі, але з умовою, що я візьму ще двох діток і відкрию ДБСТ. Так і сталося. Фонд Ріната Леонідовича зробив нам ремонт, обладнав квартиру усім необхідним для дітей, виділив на це 100 тисяч гривень. Саме завдяки підтримці Фонду ми з прийомної сім’ї виросли до ДБСТ і зараз виховуємо шість діток, інші вже досягли повноліття – влаштовують власне життя».

Таким чином, с 2008 року Фонд Ріната Ахметова сформував не лише культуру національного усиновлення, а показав приклад допомоги та підтримки прийомних батьків, які беруть на себе величезну відповідальність і виконують вельми важливе завдання – виховувати щасливе покоління українців.

Про участь Фонду Ріната Ахметова в наукових дослідженнях, співробітництво з фондом письменниці Джоан Роулінг, виданих книгах і семінарах з відомими психологами читайте наступної середи.