Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПРОЕКТ «НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ МУЗЕЙ 2.0» - МУЗЕЙНИЦТВО

01.03.2012

Виконавець - ГО «Український центр розвитку музейної справи».

Коли: березень-жовтень 2012р. 

Царина: музейна справа.

Чому: Мета проекту – активізація науково‐популярної комунікації в Україні, популяризація науки і техніки серед українських дітей і молоді, розвиток науково‐технічних музеїв. Саме науково-технічні музеї мають велетенський освітній потенціал, належать до найбільш популярних і відвідуваних. В Україні протягом останніх десятиліть значно впав авторитет такого типу музеї, поруч із застарілими експозиціями, але цікавими колекціями, маємо справу з майже цілковитим браком інформації про такі музеї. Відсутні доступні активні освітні й інформаційні майданчики в мережі інтернет. Відтак, науково-технічні музеї втрачають свою природню аудиторію – молодих людей, для який використання сучасних медіа є повсякденною реальністю, і які могли б зацікавитися й глибшою, детальнішою інформацією про історію науки, винаходів тощо. Як описують автори проекту: « Проект «Науково-технічний музей. 2.0» покликаний змінити цю ситуацію і створити умови для того, щоб в Україні виник власний інтенсивний науково‐популярний дискурс на основі комунікації професійних науковців, зацікавлених аматорів, блогерів, журналістів, педагогів тощо. І ключову роль у цьому процесі повинні зіграти вітчизняні науково-технічні музеї». У результаті проекту музеї отримають інформаційне знаряддя, що дозволить привернути більше уваги до діяльності таких музеїв, а потенційні відвідувачі – якісне джерело інформації.

Що саме:

  • Запуск і підтримка Українського науково‐технічного порталу, що виконуватиме функцію всеукраїнського комунікаційного майданчика для людей, які цікавляться наукою і технікою.

 

Ресурс матиме кілька ключових структурних елементів:

1) інформаційний блок: актуальні новини, огляди, фоторепортажі і науково‐популярні публікації з науково-технічної тематики;

2) довідковий блок: довідних ключових наукових шкіл, постатей, винаходів, пов’язаних з Україною, навчальних можливостей, вузькотематичних ресурсів, присвячених окремим галузям науки чи науково-технічним хобі тощо;

3) комунікаційний блок : колективний блог (група блогів) де будь-який зареєстрований відвідувач зможе опублікувати свій матеріал чи взяти участь в обговоренні постів інших читачів.

Повернутись до напрямку МУЗЕЙНИЦТВО