Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Подолати. Допомагає психолог»: про те, що таке стрес і як з ним боротися

14.09.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів із надання психологічної допомоги жителям Донбасу. Онлайн-трансляції та вебінари проходять у рамках проєкту Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» на діджитал-майданчиках Фонду. Глядачі можуть поставити експертам запитання, які найбільше їх хвилюють.

Що таке стрес і чим він небезпечний? Які стреси сьогодні найпоширеніші та як з ними боротися? Як справитись із травмою війни мирним жителям Донбасу? У другому ефірі онлайну-проєкту Фонду Ріната Ахметова «Подолати. Допомагає психолог» відповідає на запитання психологиня Фонду Ірина Вселюбська.

Зокрема, експертка розповіла про посттравматичний синдром із яким зіткнулися жителі Донбасу.

– Усі люди так чи інакше стикаються зі стресом. Однак у тих, хто живе вздовж лінії зіткнення та переселенців новий стрес накладається на старий, таким чином, він тільки накопичується і, відповідно, запускається ланцюжкова реакція. Щоб уникнути подібного, людина повинна знати, що робити і кому зателефонувати в разі потреби.  Пам’ятайте, що ви завжди можете звернутися за допомогою до психологів Фонду, – наголошує гостя ефіру.

Ірина Вселюбська поділилася простими лайфхаками, що допоможуть швидко заспокоїтись та уникнути стресу.

– Один із них, з одного боку, найпростіший, а з іншого – найефективніший із прийомів подолання стресу ­– дихання. Це може бути як сеанс йоги чи медитації, так і один із найпростіших методів – «дихання по квадрату». Коли ви перебуваєте у стані стресу, потрібно уявити квадрат. Потім необхідно подивитися на верхній лівий кут уявного квадрату і видихнути, рахуючи при цьому до чотирьох. Після цього переводьте погляд на верхній правий кут і затримайте дихання, рахуючи знову до чотирьох. Наступний крок – нижній правий кут, знову вдихніть повітря та порахуйте до чотирьох. Переведіть погляд у нижній лівий та видихніть. Повторюйте цю вправу протягом трьох хвилин, – радить Ірина Вселюбська. 

Щоб зрозуміти, чи потрібна вам психологічна допомога, можна пройти тест на сайті Фонду Ріната Ахметова: akhmetovfoundation.org/test/nuzhna-ly-vam-psyhologycheskaya-pomosch

Ви також можете звернутися за допомогою до психологів Фонду за телефоном гарячої лінії: 0800509001.

Унікальний проєкт Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це безпечний, довірчий простір, де жителі Донбасу можуть розповісти про пережите ними заради майбутнього, заради миру. Ознайомитися з історіями людей із Донецької та Луганської областей, а також залишити свою можна тут: https://civilvoicesmuseum.org/stories