Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проблемна поведінка підлітка: кроки подолання від психолога

08.12.2023

Про кроки подолання проблемної поведінки підлітків розповіла під час тренінгу «Інструменти виховання проблемних дітей», організованого програмою «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Сирітству ‒ ні!», психологиня, експертка з питань влаштування та захисту дітей Карина Шашмуріна.

Як зазначає експертка, найчастіше з найбільш гострою проблемною поведінкою дітей батьки стикаються саме у підлітковому віці. Паління, вживання алкоголю, втікання з дому, ігнорування навчання та будь-яких прохань зі сторони дорослих – стандартний набір скарг з боку батьків у цей непростий період життя як дитини, так і загалом усієї сім’ї. Але нам варто пам’ятати, що будь-яка негативна поведінка дитини має на меті транслювання якогось меседжу про незадоволену наразі потребу.

Найчастіше конфлікти на ґрунті негативної поведінки спричиняються порушенням комунікації між дитиною та батьками і є наслідком недостатньої попередньої профілактики, наголошує фахівчиня.

Отже, першочергово батькам необхідно з’ясувати сутність поведінки дитини, які саме потреби є фрустровані, що й дасть можливість віднайти інший, більш конструктивний інструментарій для задоволення цих потреб. 

Наприклад, підліток палить, його потребою в цьому випадку є бажання виділитися серед однолітків (увага) та бути своїм в компанії старших підлітків (визнання). Відповідно до з’ясованих потреб ми можемо підказати підлітку шукати шляхи задоволення їх більш конструктивним способом: або виділитися за рахунок нової стильної зачіски чи одягу, або похизуватися перед більш дорослими підлітками своїми досягненнями у танцях, спорті, творчості, науці тощо. Таким чином, потреба в увазі й визнанні буде інакше задоволена і паління як попередній спосіб реалізації потреб відпаде. 

Також експертка підкреслює, що дуже важливою є профілактика негативної поведінки підлітка, що досягається за рахунок підтримання батьками емоційно теплих стосунків зі своєю дитиною, щирої зацікавленості її життям, серйозного ставлення до її переживань та страхів, ненав’язливої передачі власного досвіду проживання підліткового віку, будування перспективних планів та здійснення життєвих кроків у майбутнє.

Як пройшов тренінг «Інструменти виховання проблемних дітей» читайте тут.

Відео з тренінгу «Інструменти виховання проблемних дітей» можна переглянути тут.

Також читайте поради психолога щодо профілактики проблемної поведінки у дітей тут.