Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Колаж «Пишаюся собою»: інструмент профілактики проблемної поведінки у дітей

18.01.2024

Діти у підлітковому віці мають нестабільну самооцінку й досить часто демонструють соціально не схвалювану поведінку, яку ще називають девіантною. Вкрай важливо не ототожнювати поведінку з самою дитиною. Адже проблемна поведінка виникає небезпідставно і з проявами такої поведінки потрібно працювати.

Щоб попередити виникнення такої девіантної поведінки, батькам потрібно допомагати формувати у дітей стабільну самооцінку. Психологиня, експертка з питань влаштування та захисту дітей Карина Шашмуріна пропонує профілактичну вправу-колаж «Пишаюся собою» для запобігання проявам проблемної поведінки у дітей молодшого шкільного віку.

Для виконання вправи зі створення колажу дитині необхідно спочатку написати перелік своїх позитивних якостей, навичок, умінь, рис характеру. Потім список своїх достоїнств потрібно оформити в картину-колаж: зробивши вирізки з журналів чи кольорового паперу певного змісту, треба красиво наклеїти їх на великому аркуші. Створюючи такий колаж, дитина задумується про свої сильні сторони та осмислює свою роль у житті.

Ця вправа є нагадуванням авторові колажу, що в нього є достоїнства і що він може собою пишатися. Цей колаж прикрасить не тільки кімнату дитини, а й життя в цілому.

Колаж «Пишаюся собою» допоможе дитині чи підлітку краще зрозуміти себе, позитивно сприймати себе як особистість та сприятиме відновленню емоційної рівноваги.

Якщо дитині складно самостійно виконати цю вправу від початку до кінця, завдання батьків допомогти їй: підказати як це зробити, визначити позитивні якості й досягнення дитини, разом виготовити колаж.

Найчастіше проблемна поведінка пов’язана з відсутністю чи неефективністю комунікації. Тому така вправа допоможе перш за все налагодити контакт між батьками та дітьми.

Як підкреслює експертка, доцільніше запобігти виникненню проблемної поведінки, аніж працювати з її наслідками.

Також читайте поради психолога про кроки подолання проблемної поведінки підлітків.

Переглянути відео з тренінгу "Інструменти виховання дітей з проблемною поведінкою" можна за посиланням.