Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Позбавлення батьківських прав: підстави та скільки триває. Відповідь юриста на запитання користувачів з порталу

19.10.2020

На портал “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” щодня надходять різні запитання. Деякі з них варті окремої публікації. Світлана Біла з Кропивницького пише: “Ми хочемо всиновити дитину, але документи знаходяться у суді, біологічних батьків тільки позбавляють батьківських прав. Роз’ясніть, будь ласка, які підстави для цього взагалі можуть бути і скільки триватиме?”.

Відповідь на це запитання фахівці програми уточнили у юристів. Підстави позбавлення батьківських прав регламентуються статтею 164 КСУ. Згідно з нею мати (чи батька) можуть позбавити батьківських прав, якщо вони:

- не забирали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

- ухилялися від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

- жорстоко поводилися з дитиною;

- є хронічними алкоголіками або наркоманами;

- вдавалися до будь-яких видів експлуатації дитини, примушували її до жебракування та бродяжництва;

- засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Так як трапляються випадки, коли мати (батько) є неповнолітніми, то у цих випадках позбавлення батьківських прав можливе лише після досягнення ними 18 років. Крім того, мати (батько) можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Скільки саме триває процесс - сказати важко. Такі судові справи лише на перший погляд здаються не дуже проблемними. Насправді судам доводиться детально досліджувати докази про злісне ухилення від виховання, з’ясовувати причини та умови. Тому прийомним батькам (усиновителям) радимо набратися терпіння та дочекатися остаточного рішення суду.