Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Порятунок для людей похилого віку та інвалідів: 10 тисяч наборів виживання додому розвезли волонтери Штабу Ахметова

09.04.2015

Упродовж півроку, починаючи з жовтня 2014-го, групи мобільних волонтерів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова доставили додому одиноким людям похилого віку та інвалідам Донецька і прилеглих міст 10 000 наборів виживання.

Декілька мобільних груп Штабу й волонтерська група «Відповідальні громадяни», ризикуючи життям навіть у дні найзапекліших обстрілів, доставляли продукти для найбільш незахищених категорій населення. Для таких людей — це єдине джерело виживання всі місяці війни. Вони залишилися без соцвиплат, підтримки рідних, і за станом здоров’я не можуть вийти на вулицю, і тим більше, дістатися соціальної служби або пункту видавання допомоги Штабу.

«Щомісяця таких заявок стає більше. У березні, наприклад, ми доставили 976 наборів. Цей показник на рівні найскладніших листопада і грудня, коли через інтенсивні обстріли регіону ми отримували тисячі заявок на доставляння, — розповідає Анжела Сурмава, координатор мобільних груп волонтерів Штабу Ріната Ахметова. — Допомогу додому від Штабу отримують одинокі люди похилого віку й важкохворі в Донецьку та прилеглих містах. Для Ріната Ахметова питання доступності продуктової допомоги людям похилого віку й важкохворим завжди на особливому контролі. Оскільки цим людям більше немає на кого розраховувати».

Серед тих, хто вже багато місяців виживає за рахунок продуктових наборів Штабу Ріната Ахметова, і донецька пенсіонерка Тамара Миколаївна. Живе одна, діти давно роз’їхалися в інші міста, а переоформити пенсію не змогла. Жінку через переживання й постійну економію на харчуванні часто мучить тиск. Через це вона практично не виходить із дому.

«Мій стаж роботи — понад 30 років. Заробила пенсію у 1160 гривень. Це не пенсія, а сльози. І ті зараз не отримую. Мій порятунок — продуктові набори від Штабу Ріната Ахметова. Волонтери привозять їх регулярно», — ділиться Тамара Миколаївна, яка, незважаючи на всі труднощі, зберігає бадьорість духу, і намагається підтримувати інших. — «Подаруєш частинку тепла, і людині стане легше. Зараз багато самотніх, які навіть своїм рідним не потрібні. Для мене й моїх знайомих пенсіонерів приїзд волонтерів Штабу Ахметова й допомога, і радість».

Заявки з проханнями доставляти продуктові набори додому надходять на «гарячу лінію» (0800 509 001) Штабу Ріната Ахметова щодня. Волонтери в телефонному режимі зв’язуються із кожним заявником, надають інформацію про точки видавання, і з’ясовують їхні можливості забрати набори за наявності відповідних документів. Якщо такої можливості немає — виїжджають до людей самі. До кожного звернення фахівці Штабу ставляться дуже уважно й роблять усе можливе, щоб надати необхідну допомогу.

Докладніше дізнатися про те, хто і як може отримати набір виживання від Штабу Ріната Ахметова додому, можна тут http://www.fdu.org.ua/humcenter/info.