Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Почути світ: як отримати допомогу на лікування слуху у дітей?

25.04.2018

Четверо дітей з тисячі народжуються в Україні з приглухуватістю. Як наслідок – великі проблеми з розвитком мовлення, таким дітям важко адаптуватися в суспільстві. У Настусі вроджена приглухуватість, тому вона не розмовляла до п'яти років.

Чути могла, але тільки гуркіт снарядів, від яких прокидалася ночами й плакала, коли обстрілювали Слов'янськ. Лікарі говорили, що дитині терміново потрібні слухові апарати, зволікання могло позбавити дитину повноцінного життя. У мами Насті, яка виховує двох дітей одна, грошей на лікування дочки не було.

«Я зверталася всюди: в різні громадські організації, фонди. Єдиний, хто відгукнувся, – це Штаб Ріната Ахметова, – розповідає Вікторія, мама Насті. – Я зателефонувала на гарячу лінію і попросила допомоги. Коли мені відповіли, що Гуманітарний штаб допоможе Настусі, я заплакала. Це були сльози радості, бо вже й не мріяла, що моя дитина коли-небудь зможе добре чути».

Коли дівчинці встановили слухові апарати, вона вперше за п'ять років життя почула голос мами, а незабаром без зупинки сама декламувала вірші. Тепер її життя – постійна робота над собою. Зараз Настя вчиться в першому класі звичайної школи – вона активна та дуже товариська, на уроках постійно хоче відповідати.

Успіхи в мовленні надихнули дитину на заняття художньою гімнастикою. Якісні слухові апарати допомагають дівчинці чути музику та настанови тренера. Настуся велика трудівниця, на кожних змаганнях вона займає призові місця і в житті доб'ється великих успіхів – впевнені і вчителі, і мама дівчинки.

«Мені б дуже хотілося подякувати Рінату Ахметову за можливість моєї дочки повноцінно жити, за допомогу, яку надав його Штаб в придбанні слухових апаратів, – говорить Вікторія, мама Насті. – І взагалі за всю допомогу, яку він надає дітям, які погано чують, хворіють. Дітям, для яких така допомога виявляється останньою надією».

Завдяки програмі «Адресна допомога» Штабу Ріната Ахметова допомогу на лікування отримали понад 11 тисяч осіб, понад 5,4 тисячі – це діти.

Слухопротезування дітей: як отримати допомогу?

Звернутися по допомогу можуть сім'ї, які належать до таких категорій:

  • Багатодітні або неповні сім'ї; дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ), діти-сироти та діти під опікою; сім'ї, в яких виховується більш ніж одна тяжкохвора дитина; сім'ї, що складаються з двох і більше інвалідів.
  • Діти з нововиявленою приглухуватістю. Вік до 5 років.
  • Сім'ї-переселенці чи сім'ї, які проживають на території Донецької та Луганської областей.

Як подати заявку на допомогу?

Заявку на слухопротезування треба залишити на гарячій лінії Гуманітарного штабу 0-800-509-001 або на пошті [email protected].