Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Підсумки реалізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за 2011 рік

06.01.2012

За 10 місяців реалізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» разом з суб-реципієнтами створив управлінську та координаційну платформу, проаналізував і виявив основні системні проблеми з туберкульозу і запропонував по них рішення.

Основні досягнення за Програмою «Зупинимо туберкульоз в Україні»:

1. Вперше створюється якісна Національна програма боротьби з туберкульозом на 2012-2016.

Для її створення Фонд не тільки врахував минулий досвід, а й забезпечив широке залучення національних експертів та громадських організацій, впровадження інновацій та рекомендацій після оцінки минулої програми по боротьбі з туберкульозом. Фонд також забезпечує відповідність нової програми міжнародним вимогам і заходам, передбаченим програмою «Зупинимо туберкульоз в Україні» за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Зараз обговорюється можливість затвердити операційний план впровадження Національної програми за принципом «завдання-індикатори-фінансування».

2. Підписано меморандуми про співпрацю з МОЗ та Національним інститутом фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського.

В результаті були затверджені схеми лікування хворих зі стійкими до антибіотиків формами туберкульозу. Крім того, були створені робочі групи з розробки нормативно-правових актів за стандартами лікування туберкульозу, управлінню закупівлями, ведення випадків ВІЛ/туберкульозу, підготовлені специфікації на закупівлю обладнання та витратних матеріалів для мікробіологічних лабораторій з діагностики туберкульозу.

3. Підписані трьохсторонні меморандуми з обласними радами та державними адміністраціями в 11 регіонах України.

Представники різних регіонів стали повноправними учасниками реалізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» та основними замовниками послуг.

Також налагоджено роботу з регіонами через регіональних координаторів - головних фтизіатрів і заступників головних лікарів обласних лікарень. Завдяки цій співпраці вдається оперативно відслідковувати і вирішувати проблемні питання, такі як ведення пацієнтів на підтримуючої фазі, перерозподіл препаратів та інші.

4. Забезпечена позитивна динаміка щодо ситуації із закупівлею протитуберкульозних препаратів 2 ряду в рамках Програми.

Фонд планує закупити препарати 2-го ряду, причому завдяки економії коштів зараз узгоджуєть з Глобальним фондом можливість збільшити кількість пацієнтів до 400 замість запланованих 120.

 Обов'язковою вимогою Глобального фонду є реєстрація закуповуваних препаратів в Україні, а також відповідність якості препаратів вимогам ВООЗ. Оскільки двоє іноземних виробників не реєстрували свої препарати в Україні, Фонд підписав меморандум з українським виробником і надав технічну допомогу з перекладу досьє на англійську мову. В результаті в першому кварталі 2012 року один препарат (капріоміцін) буде перекваліфікований, що забезпечить швидкі і порівняно недорогі закупівлі в майбутньому.

5. Покращена діагностика туберкульозу.

Фонд підготував національний план оптимізації лабораторної мережі, що дозволить забезпечити оптимальне навантаження на лабораторії та ефективно використовувати ресурси.
У чотирьох регіонах плани з реорганізації лабораторної мережі вже підготовлені.


Проводяться й інші заходи щодо поліпшення діагностики туберкульозу:
- Переглядається нормативно-правова база.
- Буде закуплено нове діагностичне обладнання, тендер уже оголошений. При цьому передбачено впровадження молекулярних методів діагностики туберкульозу;
- Здійснюється навчання кадрів для посилення потенціалу лабораторій;
- Впроваджується система зовнішньої оцінки якості лабораторних досліджень.

6. Розроблений план введення реєстру хворих на туберкульоз.

Очікується підписання наказу про введення реєстру хворих на туберкульоз в лютому 2012 року. Фонд забезпечив координацію та контроль у вирішенні цього питання і дякує за співробітництво організації MSH, PATH, а також «Всеукраїнський центр контролю за туберкульозом МОЗ України».

Також Фонд «Розвиток України» ініціював перегляд існуючих рейтингових показників стану здоров'я населення, діяльності та ресурсного забезпечення закладів охорони здоров'я в частині, яка пов'язана з діагностикою та лікуванням туберкульозу.

7. Розпочато процес інтеграції міжнародних тренінгових стандартів у систему державної медичної освіти з туберкульозу.

За ініціативою Фонду створена робоча група в МОЗ, переглядаються і стандартизуються тренінгові модулі.

8. Проводиться інформаційна кампанія по боротьбі з туберкульозом

У грудні 2011 року отримані дані по KAPB survey (вибіркове обстеження - знання, психологічні установки, навички, переконання) з туберкульозу. Результати покладені в основу національної інформаційної кампанії, яка стартувала з січня 2012 року, і в основу національної стратегії АКСМ (Адвокація, комунікація та соціальна мобілізація).

9. 16-18 листопада 2011 проведена Всеукраїнська науково-практична конференція з питань боротьби і контролю туберкульозу в Україні.

Конференція зібрала 260 фахівців з ТБ і суміжних областей, у тому числі 137 фахівців з регіонів.

В цілому очікується, що виконання Програми дасть змогу Україні за 5 років досягти необхідних цілей, а саме - виявити 70% і вилікувати 80% випадків захворювання на ТБ.


Індикатори по Програмі та їх виконання на кінець 3-го звітного кварталу (30 вересня) 2011 року наступні:

- Нові позитивні за мазком випадки ТБ, зафіксовані протягом звітного періоду - 7772

- Рівень відривів від лікування серед нових позитивних за мазком випадків - 8,28%

- Кількість представників медичних та соціальних послуг, які пройшли навчання з питань ТБ кейс менеджменту та/або підтримки пацієнтів - 331

- Кількість представників медичних та соціальних послуг, які пройшли підготовку в сфері спільного ТБ/ВІЛ кейс менеджменту та/або підвищення інформованості та профілактики ТБ/ВІЛ - 85

- Кількість хворих на ТБ, охоплених послугами з профілактики ВІЛ/СНІДу - 2149

- Кількість людей, що пройшли підготовку з питань координації та/або розробки стратегічних планів - 27.