Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Перші пацієнти Маріупольського тубдиспансеру отримали онлайн-консультації в Донецьку

07.10.2013

4 жовтня на базі КЛПЗ «Обласна клінічна туберкульозна лікарня», (ДОКТО, м. Донецьк) і КЛПЗ «Міський протитуберкульозний диспансер м. Маріуполя» (м. Маріуполь) відбувся перший запуск проекту «Телемедицина» у фтизіатрії.

Впровадження інноваційних інформаційних технологій здійснює фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» в усіх своїх програмах і проектах напрямку «Здоров'я Нації» з метою скорочення часу і відстані українських пацієнтів до своєчасного і точного діагнозу, лікування, а також професійного зростання лікарів.

 

У межах проекту 4 протитуберкульозні диспансери Донецької області (м. Краматорськ, м. Маріуполь, м. Шахтарськ і м. Горлівка) будуть зв'язані з Обласною клінічною туберкульозною лікарнею м. Донецька (ДОКТО). Метою об'єднання лікувальних установ є проведення онлайн-консультацій фахівцями обласної лікарні, а також призначення і корекція схем лікування хворих на лікарсько-стійкі форми туберкульозу.

«Регіональна програма «Зупинимо туберкульоз в Україні» реалізується фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» з 2007 року. Основним результатом ми вважаємо зниження захворюваності на туберкульоз у Донецькій області на 26,5% у 2011 році порівняно з 2006 роком і зниження смертності від туберкульозу на 42% відповідно, – прокоментував Денис Денисенко, керівник програми. – Ми створили унікальну можливість: дистанційну консультацію для пацієнтів і підтримку провідних експертів галузі для лікарів».

До впровадження цих технологій пацієнтам і лікарям необхідно було особисто приїжджати до Донецька для отримання консультацій і призначення або зміни схеми лікування хворому з лікарсько-стійкою формою туберкульозу. Бюджет проекту склав 800 000 грн.

 

«Сьогодні історичний день. Ми маємо справу не просто з новими технологіями, а впроваджуємо інноваційні технології, – заявив Антон Владзимирський, голова правління Асоціації розвитку української телемедицини й електронної охорони здоров'я. – Я вважаю за необхідне зазначити, що навіть у світовій практиці немає системного підходу до роботи «Телемедицини» у сфері фтизіатрії. А ми тут, у Донецькій області, на регіональному рівні, вибудовуємо систему, за допомогою якої будемо не тільки консультувати пацієнтів, але й вирішувати масу адміністративних питань».

Таким чином, проект «Телемедицина» дозволить скоротити час на встановлення, зміну діагнозу і призначення правильної схеми лікування, що призведе до більш ефективного та якісного лікування хворих на туберкульоз, а також скоротить витрати лікарів і пацієнтів.

 

Першим до ДОКТО було підключено диспансер м. Маріуполя. Після презентації проекту було проведено перший онлайн-консиліум для хворих на мультилікарсько-стійкий туберкульоз в Україні, на якому було призначено схему лікування 3 пацієнтам із Маріуполя. Лікарі змогли не тільки в режимі онлайн подивитися особисту справу пацієнта і поспілкуватися з його лікарем, але також поставити запитання про перебіг лікування безпосередньо стаціонарним хворим, які не мають можливості приїхати до Донецька самостійно.

«У Донецькій області тубдиспансери досить суттєво віддалені один від одного, а МЛС-консиліум взагалі один на всю область і знаходиться в Донецьку. Але з впровадженням системи онлайн-консультацій пацієнтам більше немає необхідності їхати до Донецька, вони можуть поспілкуватися з лікарями й отримати схему лікування у своєму міському тубдиспансері. Якщо раніше передавання документів займало 1-2 тижні, то тепер з'явилася можливість пересилати їх в електронному варіанті, а знімки дивитися одночасно лікарям у місті, де знаходиться пацієнт, і МЛС-консиліуму в Донецьку, – сказала Ірина Старичкова, голова консиліуму лікарсько-стійких форм туберкульозу. – Тому в роботі з нашими, особливими пацієнтами, «Телемедицина» допомагає вирішувати не тільки адміністративну функцію, а й виконує функцію епідеміологічної безпеки».

Більше фотографій можна подивитись тут.