Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПЕРША ДОПОМОГА МУЗЕЯМ

22.05.2015

21 травня 2015 року в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбувся семінар «Перша допомога музеям у надзвичайних ситуаціях: міжнародні практики і український досвід».

Усе більше і більше країн опиняються перед викликами природних, політичних і суспільних катаклізмів. Із 1980 по 2012 роки 7,6 мільйона осіб постраждало від збройних конфліктів. Важко оцінити втрати, нанесені культурній спадщині в час криз.

Не є винятком і Україна, яка за останні два роки пережила масові протести, воєнні дії, втрату своїх територій і культурних цінностей. Як можна захистити культурну спадщину під час розгортання кризи? Коли настає слушна мить для втручання і як діяти? І хто може допомогти в цьому?

Відповіддю на зростаючі потреби спільнот у забезпеченні дієвого своєчасного реагування на кризову ситуацію є розробка методик і навчальних курсів, які проводять міжнародні організації, зокрема ЮНЕСКО і Міжнародний центр з дослідження, збереження і реставрації культурних цінностей (ICCROM). 

Ці питання обговорювалися в колі понад 50 учасників семінару з різних музеїв України. Вони отримали інформацію про міжнародні практики застосування комплексних профілактичних заходів, оперативного прийняття рішень та надання першої допомоги музейним зібранням і пам’яткам в умовах кризи, пов’язаної з масовими протестами, збройними конфліктами, терактами і стихійними лихами. А також розглянули досвід українських музеїв під час масових протестів, силового протистояння і збройних конфліктів, дізналися більше про політику надзвичайного реагування органів державної влади і стратегії громадських ініціатив з музейної безпеки.

Питання міжнародного законодавства у сфері захисту культурної спадщини і Українських проблем у цій сфері висвітлив Микола Яковина, президент ІКОМОСу та голова Blue Shield Ukraine. Про міжнародний досвід захисту музеїв під час збройних конфліктів і природніх лих, про реалії і перспективи навчального курсу «First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis», Нідерланди, 2015 розповів Ігор Пошивайло, голова Музейної Ради, заступник генерального директора НЦНК «Музей Івана Гончара». Про досвід захисту Національного художнього музею України під час масових заворушень і протистоянь на вул. Грушевського під час Майдану говорила Юлія Ваганова, заступник генерального директора Національного художнього музею України. Про загрози фондосховищам Музею історії міста Києва в Українському домі під час Майдану і про (не)вивчені уроки цієї надзвичайної ситуації учасники дізналися від Катерини Романової, заступника генерального директора Музею історії міста Києва. Стратегії і практики безпеки музейних колекцій України висвітлив Василь Рожко, начальник управління музейної справи та переміщення культурних цінностей МКУ. Про реакцію музейної спільноти на кризу і діяльність Українського національного комітету Блакитного Щита розповіла Катерина Чуєва, заступник генерального директора Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, виконавчий секретар Blue Shield Ukraine.

На завершення – переглянули фільм «Мисливцi за скарбами» (The Monuments Men, 2014) – унаочнення історичного досвіду із захисту музейних шедеврів під час Другої світової війни.

Подія відбулася в межах проекту «Актуальний Музей: стратегія динамічного розвитку» (проект «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова).

Співорганізаторами заходу виступили Музей Івана Гончара, Український національний комітет ІКОМ, Blue Shield Ukraine, ГО «Музей Майдану».