Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

“Передивилася ваш тренінг, і заспокоїлася! Зрозуміла, що все роблю правильно!” Як перегляд відео-семінару “Гіперактивність” врятував родину усиновителів від кризи

09.02.2021

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” займається не тільки розповсюдженням анкет та відео-історій дітей-сиріт та дітей, залишених без батьківського піклування. Аби підтримати батьків та усиновителів у вихованні малечі з інтернатних закладів, програма щороку влаштовує 2-4 тренінга, які проводять провідні фахівці соціальної галузі. А завдяки новітнім технологіям, відеозапис тренінгу можна подивитися на Youtube-каналі Фонду Ріната Ахметова.

Наприклад, тренінг по діткам з синдромом ФАС та гіперактивністю можна подивитися тут: https://www.youtube.com/watch?v=jSatlT9ETs4&fbclid=IwAR00hJbN3HDjKKzDUCXa_dyMCkTO8J8a29rxhNnt_8yWC_dshKDLYWp5seY І

Як виявилося, навіть перегляд онлайн-тренінгу може не тільки заспокоїти батьків, а навіть врятувати від кризи! Так трапилося у родині Олени Зеленюк з Київщини (ім’я змінено з етичних міркувань).

“Моє життя стало адом”

Олена усиновила спочатку одного підлітка, а потім, через рік, взяла під опіку ще одного хлопчика з того ж закладу. Але якщо з першим підлітком Олени не відчула жодних проблем, то з другим сталося кардинально протилежне. “Моє життя стало адом, - написала нам Олена. - Другий хлопчик постійно бреше, не слухається, вважає себе пупом Землі, злопам'ятний і мстивий, шкідливий… Вчителі постійно на нього скаржаться. Шкільний психолог сказала мені, що такі діти не змінюються, і краще його забрати зі школи взагалі.

Я вже дуже шкодую, що забрала його з закладу, де його хотіли перевести у психіатричну лікарню і лікувати складну поведінку медикаментами. Може, вони були праві? Відтоді як він вдома, я сама почала приймати ліки, двічі навіть інсульт не трапився…. Не розумію, що роблю не так? Не хочеться повертати його назад у заклад, але якщо все це продовжиться, я не витримаю…”.

Влучна порада

Програма намагалася заспокоїти маму, як тільки можна, і порадила по можливості передивитися відео-тренінг “Складна поведінка дітей та правильна реакція батьків”, який Фонд Ріната Ахметова проводив у вересні 2020 року. Відомий психолог зі складної поведінки Вікторія Мельниченко (як згодом виявилося, це був один з останніх тренінгів психологині) відкрила багато секретів, що варто робити якщо у вас - дитина з гіперактивністю або ФАС.

“Прослухала! Як приємно дізнатися, що все роблю правильно!”

Через тиждень Олена написала нам знов, і цей лист був вже зовсім іншим: “Прослухала весь тренінг, велике спасибі! Виявилося, що я саме так з ним і поступаю, як каже психолог. Дуже приємно було дізнатися, що моя поведінка правильна! Я переживала, що не так виховую, але виявилося - ВСЕ ПРАВИЛЬНО, просто треба час! І коли я трошки заспокоїлася, то помітила, що в нас з вже більш стабільні відносини. Мій хлопчик починає розуміти, що від нього вимагають… Хоча зриви трапляються, звичайно, куди без цього? Сподіваюся, що з часом він стане нормальною людиною. Вже зараз прогрес поступово проявляється. Щиро дякую!”

Досвід інших вкрай важливий

За 11 років свого існування програма “Рінат Ахметов- Дітям. Сирітству - ні!” чула неймовірну кількість історій з усиновленими дітками.

Реальні історії сімей можна передивитися тут: https://sirotstvy.net/ua/real-life-stories/stories-of-children-and-families/

Усі вони мають багато спільного. Перше - так, усиновлені дітки з закладів - трошки інші, і у деякі періоди з ними непросто. Друге - якщо не впадати у відчай, а послухати фахівців, а ще - розмовляти з людьми, які пережили подібну ситуацію, - все згодом владнається. Для цього потрібне лише бажання - витратити час, докласти зусиль й терпіння.