Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Отримано результати дослідження щодо впровадження Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією

04.02.2012

З 11 листопада по 16 грудня 2011 року на замовлення Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» (далі ФРУ), було проведено дослідження ефективності впровадження Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» (далі Програма), що фінансується Глобальним Фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та ФРУ. Виконавцями дослідження виступили Центр «Соціальні індикатори» спільно з фахівцями Київського міжнародного інституту соціології. Всього було опитано 29 експертів, включаючи представників Глобального Фонду, ФРУ як основного реципієнта Програми, субреципієнтів та партнерів Програми, а також інших сторін, які беруть участь у протидії туберкульозу на національному рівні (державні структури, великі неурядові та міжнародні організації).

 В цілому Програма отримала позитивну оцінку експертів як об'єднуючий і рушійний фактор в сфері боротьби з туберкульозом. Безперечними сильними сторонами Програми експерти назвали системний підхід до вирішення проблеми і можливість створення єдиного поля комунікації по проблемі з використанням найбільш передового досвіду, напрацьованого як в Україні, так і за її межами. Такий підхід дасть можливість створити в Україні дієздатну систему профілактики, діагностики та лікування туберкульозу.

Було висловлено побоювання, що відсутність реальної підтримки і невиконання своїх зобов'язань з боку держави ставлять під загрозу не тільки успішність роботи Програми, а й перспективи подолання епідемії туберкульозу в Україні в цілому. Саме недостатня участь держави в боротьбі з туберкульозом викликає найбільше побоювання з боку експертів.

Важливим досягненням 2011 визнано підписання регіональних меморандумів про взаєморозуміння та співробітництво між обласними державними адміністраціями, обласними радами та Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» як основним реципієнтом Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».

Слабкими сторонами в роботі Програми, за результатами опитування, були названі складності в комунікації між учасниками Програми і занадто складні процедури вибору консультантів та звітності - ними в різному ступені не задоволена велика частина експертів. На думку опитаних, ці недоліки, як і брак підтримки в процедурних питаннях з боку ФРУ, призводять до погіршення відносини до основного реципієнта і заминок в роботі Програми.

Також істотними недоліками експерти назвали недотримання поставлених термінів реалізації Програми і те, що робота деяких з субреципієнтів до сих пір не почалася (Пенітенціарна служба, Туберкульозний центр).

У зв'язку з виявленими труднощами були запропоновані найбільш важливі кроки, які слід вжити для підвищення ефективності роботи Програми:

 1. Оскільки успішність Програми безпосередньо залежить від державних структур, Фонду необхідно забезпечити більш тісну співпрацю з ними та їх прихильність цілям Програми.

2. Благодійному Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» необхідно докласти зусиль у посиленні партнерських відносин з суб-реципієнтами та іншими учасниками Програми. Необхідно поліпшити комунікацію між співробітниками Програми всередині самого Фонду та між учасниками Програми в цілому.

3. Необхідно провести масштабні дії з інформування населення та адвокації. Залучення уваги загального населення до проблеми може допомогти усвідомленню суспільством і необхідності її розв'язання а, відповідно, до сильнішого тиску на державу, яка і зобов'язана нести основну відповідальність по боротьбі з туберкульозом в Україні.

 Партнери та Субреципієнти одноголосно підкреслюють, що Програма «Зупинимо туберкульоз в Україні» є спільним продуктом і загальною сферою відповідальності. Тому в результаті невдалого її впровадження в рівній мірі постраждає репутація всіх організацій-учасників і більшою мірою репутація України як держави.

Для Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» таке дослідження було дуже важливим і дозволило відкоригувати роботу таким чином, щоб Програма здійснювалося максимально ефективно.