Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Особливості спілкування з постраждалими від війни: як пройшов тренінг (ВІДЕО)

30.08.2024

29 серпня 2024 року соціальні працівники, волонтери, психологи та всі, хто працює з людьми, які пережили жахливі воєнні події, мали можливість прослухати онлайн-тренінг, присвячений особливостям спілкування з постраждалими під час війни.

Тренінг на таку важливу й актуальну тему, організований програмою «Рінат Ахметов ‒ Дітям», зібрав 321 учасника. Переглянути запис тренінгу можна на сторінці «Сирітству ‒ ні!» у Facebook за посиланням.

Спікерка ‒ сімейна та дитяча психологиня, психотерапевтка Наталія Простун поділилася з учасниками тренінгу цінними знаннями та практичними порадами щодо надання підтримки постраждалим від війни. Зокрема, психологиня розповіла про види такої травми та її вплив на особистість; особливості адаптації військових до мирного життя; основи психологічної підтримки; правила спілкування з військовослужбовцями, цивільними, людьми з інвалідністю, які отримали травму внаслідок воєнних дій чи були повернені з полону.

Жахливі події війни, серед яких обстріли/вибухи, сексуальне та фізичне насильство, евакуація, смерть близької людини, втрата частин тіла, розлучення з родиною тощо мають травматичний вплив на психічне здоров’я людини. Як зазначила психологиня, кожна людини, що пережила жахіття війни, є травмованою й отримує рану, яку ніхто не бачить. Ці рани керують поведінкою, емоційним станом людини та впливають на її стосунки з оточенням. Зазвичай, взаємодіючи з травмованими війною людьми, ми не розуміємо цих людей, їх біль і не знаємо, як правильно з ними спілкуватися.

«Війна залишає діри в душі людини. Це називається «травма». Травма змінює звичайний спосіб життя та змінює людину, руйнує її особистість», ‒ підкреслила Наталія Простун.

Спілкування з тими, хто пережив жахливі події, вимагає особливої чутливості та розуміння. Фахівчиня надала кваліфіковані поради, як підтримувати тих, хто пережив важкі випробування, та надавати їм допомогу, як екологічно спілкуватися з військовими, які повернулися з місця проведення бойових дій.

Насамперед психологиня радить при спілкуванні з травмованими людьми бути уважними слухачами. Під час розмови необхідно уникати суджень та не критикувати людину, приймати її емоції такими, якими вони є. Важливо проявляти емпатію і висловлювати свою підтримку. Наприклад, можна сказати: «Я розумію, як це було важко для тебе». Не потрібно тиснути на людину, треба дати їй час, щоб відкритися. Не змушуйте її говорити про те, що їй боляче згадувати.

Спікерка наголошує на необхідності бути терплячими. Люди, які пережили травму, можуть реагувати на деякі речі не так, як інші. Це можуть бути емоційні сплески, сльози, агресія або апатія. Важливо створити атмосферу довіри та безпеки, де людина може відчувати себе захищеною і прийнятою.

Також важливим моментом при підтримці є професійна допомога. Фахівчиня зазначає, якщо ви бачите, що людині потрібна додаткова підтримка, допоможіть їй знайти кваліфікованого психолога або психотерапевта.

«Найкращі ліки від травми – безпечні та надійні стосунки. Зцілитися можна лише в контакті з іншими людьми, які тебе розуміють та підтримують», – наголосила Наталія.

Отже, учасники тренінгу отримали надзвичайно важливі знання та навички, які допоможуть правильно спілкуватися з постраждалими від війни людьми та надавати їм ефективну підтримку.

Відгуки учасників тренінгу:

«Велика подяка за корисні поради, за дуже цікавий матеріал. Було багато сказано також і про нас: про наші відчуття, які ми вже пережили…»

«Дякую, дуже цікавий і пізнавальний тренінг!»

«Дякую за зустріч! Багато корисних питань було проаналізовано»

«Багато важливих речей спікерка висловила й пояснила»

«Дякую за змістовну зустріч та цікаво викладений матеріал»

«У теперішніх умовах тема тренінгу є дуже важливою. Дякуємо!»

«Отримали корисну й важливу інформацію для використання в роботі!»

«Дякуємо за нові знання та досвід!»