Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Організація ефективної співпраці фтизіатричної та соціальної служб

29.10.2012

Під такою назвою нещодавно у Полтаві відбувся круглий стіл. Його учасники (фахівці різних управлінь облдержадміністрації, відомств, соціальних служб, неурядових організацій та засобів масової інформації) обговорювали шляхи залучення до обстеження на туберкульоз  максимальної кількості громадян.
 
Аналізуючи тенденції у розвитку епідемії туберкульозу в Полтавській області, було відмічено, що незважаючи на налагоджену в області співпрацю урядових та неурядових організацій, відносну стабільність стану захворюваності на туберкульоз, тривогу викликає швидке зростання кількості пацієнтів із конфекцією ВІЛ/туберкульоз.
 
Загальновизнано, що отримати позитивні результати можна тільки об’єднавши зусилля, тобто відпрацювавши міжвідомчий підхід до організації боротьби з туберкульозом. Перш за все, це стосується співпраці фтизіатричної служби з територіальними центрами соціального обслуговування, центрами зайнятості, правоохоронними органами, пенітенціарною та міграційною службами, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
 
Головний фтизіатр області Володимир Печериця підкреслив, що у фтизіатричної служби області немає інформації про стан здоров’я мігрантів, біженців та іммігрантів, які можуть значно впливати на поширення туберкульозної інфекції.
 
Жваво на круглому столі обговорювалась роль фахівців головного управління праці та соціального захисту населення, правоохоронних органів, пенітенціарної служби, громадських організацій, центрів зайнятості, соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та інших у своєчасному виявленні та ефективному лікуванні туберкульозу.
 
Представники кожної зі служб, що брали участь у круглому столі, опікуються певними верствами населення, дуже часто – групами підвищеного соціального ризику по захворюванню на туберкульоз, тому детально зупинялися на специфіці своєї роботи і викладали шляхи поліпшення співпраці.
 
Підсумком круглого столу стало обговорення його учасниками проекту «Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю» та внесення доповнень до нього. Його метою є покращення взаємодії управлінь та служб Полтавської області по роботі з соціальними групами підвищеного ризику захворювання на туберкульоз. А це, в свою чергу, дозволить поліпшити епідемічну ситуацію, знизити показники захворюваності та смертності від туберкульозу, зменшити розвиток мультирезистентного туберкульозу серед представників уразливих груп.
 
Також позитивним моментом у проведенні заходу стала домовленість про проведення силами фахівців фтизіатричної служби області за підтримки Благодійної Асоціації «Світло надії» системних тренінгів для працівників УМВС України в Полтавській області, пенітенціарної системи, соціального захисту та центрів зайнятості.