Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Опитування громадян, які перетинають лінію розмежування

20.04.2016

Громадська організація «Фундація.101» презентувала результати опитування громадян, що перетинають контрольні пункти в’їзду-виїзду в Донецькій області. Дослідження проводилось з вересня 2015 року по лютий 2016 року в рамках проекту «Прифронтова інспекція», метою якого був моніторинг дотримання прав людини та наявності чи відсутності корупційних випадків на КПВВ. Загалом було опитано 439 осіб, які перетинали контрольні пункти.

Чверть людей, що перетинають лінію зіткнення роблять це вкрай рідко або ж взагалі вперше

Опитування показує, що 42% громадян перетинають лінію зіткнення частіше, ніж кілька разів на місяць, ще 23% — в середньому раз в місяць, 20% — кілька разів на квартал або рідше. Варто відзначити, що 15% опитаних перетинали лінію зіткнення вперше.

Якщо порівняти результати опитування на КПВВ «Зайцеве» та «Новотроїцьке», то отримаємо цікаві відмінності. Для людей, що часто перетинають лінію зіткнення, дорожній коридор через КПВВ «Новотроїцьке» є більш протореною доріжкою. Так, 47% опитаних на КПВВ «Новотроїцьке» відзначили, що перетинають лінію зіткнення частіше, ніж раз на місяць, в той час як на КПВВ «Зайцеве» таких респондентів було лише 40%.

Така ж відмінність фіксується серед людей, які перетинають лінію розмежування дуже рідко або й взагалі вперше. Серед опитаних на КПВВ «Новотроїцьке» 10% перетинали лінію розмежування дуже рідко або вперше на момент проведення опитування. В цей час на КПВВ «Зайцеве», таких опитаних було 37%.

Громадським транспортом: швидше, але рідше

Як показує опитування, перетин контрольних пунктів в’їзду-виїзду громадським транспортом відбувається швидше, ніж приватним автомобілем. Так, понад 50% опитаних, які перетинали КПВВ громадським транспортом повідомили, що цей процес зайняв у них менше півгодини. Водночас, перетнути КПВВ за аналогічний проміжок часу на власному транспорті змогли лише 20% опитаних. Загалом, середня тривалість проходження КПВВ на громадському транспорті становить півтори години, в той час як власним автомобілем — понад дві години.

Це пов’язано з наявністю двох окремих черг на КПВВ, що функціонують для осіб, що перетинають КПВВ приватним і громадським транспортом.

Водночас, опитування показує, що особи, які перетинають лінію зіткнення громадським транспортом, подорожують рідше, ніж особи, що подорожують приватними автомобілями. Це може бути пов’язано як з незручністю здійснювати пересадки, особливо подорожуючи з важким багажем, для тих, хто обирає громадський транспорт, так і більшою діловою активністю, а відповідно, потребою у переміщеннях, власників автотранспорту в порівнянні з іншими категоріями населення.

Чверть громадян зіштовхувались з корупцією при отриманні дозволу на перетин лінії розмежування

Майже чверть опитаних зізнались, що отримували пропозиції пришвидшити розгляд документів для виготовлення дозволу на перетин лінії розмежування за відповідну плату. На уточнююче запитання від кого надходили такі пропозиції, 30% громадян відповіли, що від представників влади і перевіряючих органів, 21% — від комерційних структур, 49% — від приватних осіб.

З найбільш екзотичних «надавачів корупційних послуг», опитувані зазначали нотаріуса з Горлівки. Також за свідченнями людей, в Інтернеті, зокрема соціальній мережі «Вконтакті», теж є «корупційні» оголошення про пришвидшення розгляду документів за додаткову плату.

ГО «Фундація.101» не виключає, що при введенні електронної подачі документів для отримання дозволу, частина пропозицій від приватних осіб могли мати шахрайський характер. Наприклад, приватні особи чи комерційні структури обіцяли пришвидшити розгляд документів за винагороду, водночас, взявши від людини гроші на хабар, подавали усі документи по стандартній процедурі, яку людина могла здійснити самостійно.

ДЖЕРЕЛО