Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Олег Ліпцин про перебіг першої сесії Семінару Iгрового Театру

21.01.2014

Перша сесія Семінару Ігрового Театру, як і було заплановано, пройшла в Києві з 30 листопада по 28 грудня 2013. Цьому передував серйозний процес поширення інформації та відбору учасників. Із 62-х поданих заявок у ході індивідуальних співбесід були відібрані 15 постійних учасників (професійних молодих акторів і режисерів) з різних регіонів України та з-за кордону. До них додалися шість вільних слухачів. У роботі сесії брали участь актори з Києва, Одеси, Харкова, Донецька, Дніпропетровська, а також актори українського походження з Лондона, Берліна і Вроцлава. Сесія складалася зі щоденних занять, репетицій, переглядів та відкритих лекцій, які проходили у відповідності до плану сесійної роботи в приміщеннях Дому освіти та культури «Майстер-клас». Проводилися заняття і тренажі з техніки володіння тілом, акторської та музичної імпровізації, ансамблевого згравання, тонких рівнів акторського сприйняття, методів репетирування за системою Михайла Чехова, розбору прозового та драматичного тексту, елементів ігрового театру, вивчення німецької мови. Заняття та тренінги проводилися фахівцями Олегом Ліпциним, Аллою Даругою, Ларисою Венедиктовою, Юрієм Зморовичем, Олексієм Дорошенком.


Літературним матеріалом для роботи під час сесії були обрані тексти письменника і художника Бруно Шульца – класика польської літератури першої половини ХХ століття, що все життя прожив в українському Дрогобичі. За період сесії були проведені чотири розширених спеціальних відкритих лекції за темами, пов'язаними з творчістю цього автора. Лекції проводили літературознавці, мистецтвознавці, провідні фахівці у творчості Б. Шульца: Андрій Павлишин, Діана Клочко та Борис Бігун. На відкритих лекціях були присутні в середньому 50–60 слухачів. Крім лекцій з творчості Бруно Шульца, у рамках семінару відбувся вечір, присвячений пам'яті та творчості театрального педагога, творця теорії ігрового театру Михайла Буткевича. У вечорі взяла участь берегиня архіву М. М. Буткевича – Олександра Живова (Москва).


Як керівник семінару я, в цілому, задоволений результатами, ходом підготовки і проведення першої сесії як у творчому, так і в організаційному аспекті. Цими напрацюваннями підготована база для проведення наступного етапу семінару – його другої сесії в травні-червні 2014, а також закладено основи для створення вистави за творами Бруно Шульца.
Зрозуміло, практика виявила ряд недоліків і помилок, головним чином пов'язаних з відсутністю організаторського досвіду в подібних амбітних освітніх творчих проектах. Серед зовнішніх факторів, що вплинули на роботу семінару, можна назвати загострення соціальної напруженості в Україні та політичну кризу, початок яких збігся з початком сесії. Драматичні події на Майдані в центрі Києва деколи досить сильно відволікали увагу і духовні сили учасників семінару.
В цілому, хід роботи та творчі результати першої сесії мною оцінюються позитивно, створюють впевненість в успішному проведенні другого етапу семінару і виконанні всіх основних творчих завдань.

Олег Ліпцин,
Художній керівник Семінару Ігрового Театру