Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

#ОдинДень2014: Фонд Ріната Ахметова продовжує унікальний онлайн-проєкт

23.09.2021

День, коли почалася війна на Донбасі, для кожного різний, по-своєму особливий і в той же момент тривожний. Для когось – це лютий 2014-го, для когось – початок весни, а для когось – холодна зима 2015-го. Для того щоб зібрати і зберегти свідчення очевидців про їхній день початку війни, Фонд Ріната Ахметова запустив онлайн-проєкт #ОдинДень2014, який є частиною загальнонаціонального проєкту «Голоси Мирних. Музей Фонду Ріната Ахметова». Свої спогади про цей день уже розповіли для проєкту багато людей, зокрема відомі ведучі та журналісти телеканалу «Україна».

– Для Фонду Ріната Ахметова вкрай важливо задокументувати і зберегти історії жителів Донбасу, щоб подібні людські трагедії ніколи не повторювалися, в ім'я кращого майбутнього, в ім'я миру. Чому це важливо? По-перше, це важливо для кожного українця, кого торкнувся збройний конфлікт. Тому що вимовляння, виплакування, вишіптування болю ‒ найважливіша частина терапії, робота з травмою війни. По-друге, це абсолютно необхідно для нас як нації, держави – працювати з пам'яттю про цю трагедію. Без такої роботи ми як суспільство несемо за собою в майбутнє біль і помилки минулого та втрачаємо шанс на краще життя, – зазначила член Наглядової ради Фонду Наталія Ємченко.

Приєднатися до онлайн-проєкту #ОдинДень2014, стати його учасником – дуже просто. Для цього вам необхідно опублікувати текст, фото або відео зі спогадом про те, в який день і за яких обставин ви зрозуміли, що на сході країни почалася війна. Публікацію потрібно розмістити в соцмережах із зазначенням хештегів проєкту #ОдинДень2014, #ГолосиМирних, #ФондРінатаАхметова.

Навіть якщо цей спогад буде складатися усього з декількох слів або фраз, навіть якщо це тільки дата, навіть якщо вам здається, що в ньому немає нічого особливого, – розкажіть нам цю історію. Тому що для проєкту #ОдинДень2014 немає незначущих історій – кожна важлива, кожна безцінна, кожна абсолютно унікальна. Умови та деталі проєкту розміщені на порталі Музею «Голосу Мирних».

Проєкт проходить під час Тижня Мирних, який Фонд Ріната Ахметова проводить в Україні вже вчетверте з метою привернути увагу громадськості до долі мирних жителів, чиї життя збройний конфлікт назавжди розділив на «до» і «після».

Фонд Ріната Ахметова до 2025 року ставить перед собою мету зібрати 100 000 свідчень Мирних,  з яких задокументовано вже понад 2000 історій. Це найбільша в Україні колекція оповідей людей про пережиті ними трагічні події. Важливо зберегти всі ці історії, щоб таке більше ніколи не повторилося, в ім'я кращого майбутнього.