Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Нова програма Гуманітарного штабу «Ліки дітям»

06.10.2015

6 жовтня стартувала нова програма адресної допомоги, у межах якої Гуманітарний штаб допомагатиме життєво важливими ліками дітям Донбасу, хворим на цукровий діабет, астму та епілептичні синдроми. Про програму «Ліки дітям» на прес-конференції в ІА «Українські новини» розповіла керівник напряму «Адресна допомога» Ірина Темерко.

Нова програма Штабу передбачає системне видавання інсуліну, протисудомних і протиастматичних препаратів усім дітям до 18 років, які проживають на не підконтрольних Україні територіях Донбасу, а також дітям сімей-переселенців, які виїхали на мирні території України.

«Від сьогодні Гуманітарний штаб починає приймати заявки від батьків на гарячу лінію. Ця програма призначена для дітей, які хворі на цукровий діабет, астму або потребують протисудомних препаратів, — заявила Ірина Темерко, керівник «Адресної допомоги» Гуманітарного штабу. — Чому пріоритет саме цим напрямам? За рік роботи Штаб проаналізував численні дзвінки, що надходять на гарячу лінію, і на підставі цих даних виділив три найбільш затребувані напрями допомоги медикаментами на Донбасі. Можна сказати, що це крик душі батьків важкохворих дітей до Штабу і його засновника Ріната Ахметова».

До початку збройного конфлікту на Донбасі були бюджетні програми, згідно з якими медикаменти безплатно видавали пільговим категоріям важкохворих дітей, зокрема, малюкам від народження до 3 років і дітям з інвалідністю. Діти від 3 до 6 років могли отримувати ці препарати з 50% знижкою.

«Наша програма «Ліки дітям» унікальна тим, що ми вирішили не ділити дітей Донбасу за категоріями, а прийняли рішення виділяти препарати абсолютно всім важкохворим дітям від народження до 18 років. Ми розуміємо, що сьогодні всі родини опинилися у складних життєвих обставинах, — сказала Ірина Темерко. — Також унікальність нової програми полягає в індивідуальному підході до кожної дитини. Ми не видаємо всім однакові пакети медикаментів. Приймаючи дзвінки на гарячу лінію, ми формуємо базу даних, на підставі якої кожній дитині буде видаватися певне найменування препарату в тому дозуванні й у тій кількості, яка потрібна саме їй. Це передбачено для того, щоб батьки продовжували лікувати свою дитину препаратами, які їй призначали з моменту виявлення захворювання».

Видаватимуть ліки на територіях, підконтрольних Україні, — в аптеках Артемівська, Краматорська та Маріуполя. Тут зможуть отримати препарати також батьки дітей, які проживають на непідконтрольних територіях Донбасу. Медикаменти видаватимуться кожній дитині на 3 місяці вперед.

«Поки ми починаємо видавати ліки на українських територіях. У разі розв’язання проблем із доставлянням медикаментів на не підконтрольні Україні території Гуманітарний штаб планує відкрити пункт видавання препаратів у Донецьку для тих сімей, які не зможуть виїхати за межі зони АТО», — стверджує Ірина Темерко.

На сьогодні в базі Штабу Ахметова вже зареєстровано 180 дітей, які потребують інсуліну, приблизно 60 дітей, які потребують протисудомних препаратів, і приблизно 80 дітей, яким потрібні препарати для лікування астми. Це ті діти, батьки яких неодноразово телефонували на гарячу лінію з проханням надати допомогу.

«Сьогодні програма офіційно відкрилася, тому ми запрошуємо всіх батьків, у яких є хворі діти з такими діагнозами, телефонувати на гарячу лінію Штабу. Ми сподіваємося, що наявна база даних збільшиться, і ми зможемо видати медикаменти всім дітям, які їх потребують», — підсумувала Ірина Темерко.

У межах нової програми адресної допомоги Гуманітарний штаб Ахметова планує забезпечити препаратами до 1000 важкохворих дітей Донбасу.

Категорії дітей, які можуть отримувати препарати (від 0 до 18 років):

  • діти, які залишилися проживати на не підконтрольних Україні територіях Донбасу (НКТ) за наявності медичної довідки з діагнозом і назвою ліків
  • діти сімей-переселенців, які виїхали на Україну з НКТ, за наявності довідки переселенця й меддовідки з діагнозом і назвою необхідних ліків

Діагнози для отримання медикаментів:

  • цукровий діабет
  • бронхіальна астма
  • епілепсія (будь-якої форми, а також її наслідки)
  • ДЦП (будь-якої форми)
  • гідроцефалія (із супутніми ускладненнями)
  • черепно-мозкові травми та їхні наслідки
  • ураження центральної нервової системи
  • енцефаліти (і їхні форми)

Для того щоб отримати препарат, необхідно зателефонувати на гарячу лінію Гуманітарного штабу за номером 0 800 50 9001, залишити свою заявку й чекати дзвінка у відповідь від співробітника адресної допомоги. Відповідальний співробітник розповість, який пакет документів вам необхідно підготувати, а також коли і в якій аптеці можна буде забрати ліки. Для отримання медикаментів обов’язково:

  • наявність медичної довідки з діагнозом і назвою ліків, кількістю й дозуванням на місяць
  • копія паспорта та ідентифікаційного коду одного з батьків
  • свідоцтво про народження дитини