Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Тиждень Мирних: Фонд Ріната Ахметова відкрив Алею троянд у Вінниці

16.09.2021

Фонд Ріната Ахметова почав Тиждень Мирних в Україні. Його головне завдання – привернути увагу української та світової спільноти до доль жителів Донбасу, чиї життя назавжди змінив збройний конфлікт. Як символ розсіяних по всій землі Мирних, Фонд висаджує алеї з трояндовими саджанцями у містах, де живе багато переселенців. Кожна троянда символізує одну історію, що зберігається в унікальному проєкті Музей «Голоси Мирних». Сьогодні ще одна така Алея з семисот троянд з'явилася у Вінниці.

– Вінниця – одне з міст, де зараз проживає значна кількість переселенців зі сходу країни. З початку збройного конфлікту на Донбасі Рінат Ахметов врятував життя 3,5 мільйонам людей по обидва боки лінії зіткнення. Це – мільйони доль! Історія кожного  гідна окремої розповіді. У кожного мирного жителя Донбасу – своя історія боротьби і подолань. Кожна з них повинна бути вислухана і задокументована. Зібрати історії мирних жителів Донбасу і розповісти їх усьому світу – таку мету ставить Фонд Ріната Ахметова. Для збереження цих свідчень Фонд створив Музей «Голоси Мирних». Щоб трагедія Мирних Донбасу не повторилася більше ніде і ніколи, – розповіла Ірина Блажан, директорка проєктів і програм Фонду.

Заступник міського голови Вінниці Микола Форманюк наголосив на важливій ролі таких подій у житті країни і людей.

– Дуже приємно бути учасником такої Акції. І я дуже вдячний Фонду Ріната Ахметова за те, що вона проходить у нашому місті. Трагедія не закінчилася, але життя триває. Ми повинні пам'ятати про тих, хто не зміг повернутися додому. І сьогодні завдяки цій Акції ми робимо один із найкрасивіших скверів міста ще кращим. Спасибі за це! – зазначив Микола Форманюк.

У закладанні Алеї троянд також узяли участь переселенці з Донбасу. За їх словами, біль пережитої трагедії досі залишається в їхніх серцях.

– Хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова за те, що він приділяє увагу переселенцям і допомагає їм. Завдяки цій Акції кожен житель Вінниці зможе звернути увагу на тих людей, яким довелося зв'язати своє життя з цим містом, – сказала Елеонора Руденко, представник громадської організації «Об'єднання переселенців «Спільна справа»».

Нагадаємо, сьогодні Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних», частиною якого стали  Алеї «Голоси Мирних. Троянди Мирних» ‒ найбільше в Україні зібрання історій жителів Донбасу. В музеї вже зберігається понад 2 тисячі свідчень, розказаних від першої особи. Завдання Фонду і амбіція Музею – створити головний у світі архів історій Мирних і зібрати 100 000 протягом найближчих п'яти років.

Якщо ви житель Донбасу, розкажіть свою історію світу! Для цього перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету. Також ви можете звернутися за телефоном гарячої лінії 0800509001 і попросити про психологічну допомогу. Її надають фахівці, які пройшли навчання за курсом «Травма війни».