Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Не машина, а казка»: медики з Чернівців отримали машину швидкої допомоги для порятунку новонароджених

07.10.2019

 

– Ця машина від Ріната Ахметова – радість для всього персоналу. Такого автомобіля дуже бракувало нашим лікарям. У ній є все. Це казка, а не машина. Не повірив своїм очам, коли приїхав приймати та почав дивитися обладнання. Усе, що тільки можна побажати, тут є. Найголовніше – це кювез, інкубатор для порятунку недоношених дітей. Він і потрібну температуру підтримує, і вологість. І на особливій підвісці, яка згладжує всі нерівності дороги.

Так прокоментував отримання нового неонатального спецавтомобіля головний лікар Обласної дитячої клінічної лікарні № 1 у Чернівцях Микола Чепель. Ключі від машини типу С, яка призначена для транспортування недоношених і новонароджених дітей, були вручені в межах четвертого етапу проекту «200 швидких для України», який реалізується за ініціативи Президента України та за особистим рішенням Ріната Ахметова, причому повністю фінансується з його коштів.

За словами Миколи Чепеля, нова машина буде обслуговувати всю Чернівецьку область.

– У нашій лікарні три неонатальні відділення: неонатальна реанімація, куди збираємо найважчих дітей з усіх пологових будинків області, відділення недоношених та відділення патології новонароджених. Ще працює виїзна неонатальна бригада, яка цілодобово виїжджає в райони області й у Чернівцях. Часто ми транспортуємо діточок до Києва. Наприклад, у разі вад серця їх потрібно вести до столиці на операцію. У нашій клініці 385 ліжок – це одна з найбільших дитячих лікарень в Україні. Роботи багато. За добу робимо 6, 10, 12 виїздів. У нас дві неонатальні машини було до сьогодні, обидві старого типу. Там немає інкубатора. Там тільки балон із киснем, носилочки, обладнання для крапельниць. По суті, дітей на руках перевозили їхні мами. Тепер будемо робити це на новій машині. Діти будуть у безпеці доставлені в лікарню, отримають у дорозі всю необхідну допомогу. Дякуємо Рінату Ахметову за такий приголомшливий подарунок для нашого колективу і для всіх пацієнтів, – сказав головлікар.

Член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталя Ємченко зі свого боку зазначила, що проект «200 швидких для України» – найбільша приватна благодійна ініціатива в нашій країні у сфері екстреної медицини.

«Уперше за весь час незалежності України Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги. Сьогодні екватор проекту, 100 суперсучасних карет швидкої допомоги вже передали медичним закладам у всіх областях України. Серед них – машини трьох типів: автомобілі для екстреної допомоги дорослим пацієнтам, машини реанімації новонароджених і швидкі-позашляховики, які призначені для роботи в гірській місцевості і важкодоступних населених пунктах. До кінця року ще 100 нових, обладнаних за останнім стандартам, автомобілів швидкої медичної допомоги будуть передані лікарням країни, що дасть змогу лікарям за рік здійснити понад мільйон виїздів до пацієнтів і врятувати понад мільйон життів», – сказала Наталя Ємченко.