Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Найголовніше – тут не стріляють!

12.07.2017

До 12-річчя Фонду Ріната Ахметова ми публікуємо історії, присвячені діяльності Фонду й нашим масштабним програмам і проектам – Гуманітарний штаб, «Сирітству – ні!», «Адресна допомога», «Рак виліковний», «Динамічний музей», «Зупинимо туберкульоз в Україні» й багатьом іншим. Це історії дітей та дорослих, які опинилися в складній ситуації й отримали підтримку Фонду, яка допомогла їм витримати й подолати випробування.

«Мирне літо – дітям Донбасу» – проект Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, у межах якого діти із зони бойових дій і прифронтових територій можуть відпочити й оздоровитися. Приблизно 3 000 дітей уже отримали подібну допомогу в межах проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» упродовж 2015–2016 років. З 9 липня до 21 серпня 2017 року заплановано оздоровити 500 дітей Донбасу в трьох таборах, які розташовані на березі Азовського й Чорного морів, а також у курортних лісах Святогірська.

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні, у своїй доповіді зазначає, що за весь період конфлікту на Донбасі загинули понад дві тисячі цивільних осіб, а кількість поранених становить до 9 тис. осіб.

У зоні воєнних дій і далі живуть мирні люди. «Нам нікуди їхати, – розповідає донеччанка Олена. – У 2014 році ми думали, що за місяць усе це закінчиться, а воно он як вийшло – вже четвертий рік пішов. У нас на мирній території немає нікого з рідні або близьких друзів, у яких ми б могли пожити. Роботу дуже важко знайти. Живемо за декілька кілометрів від Донецького аеропорту, можна сказати – це лінія фронту».

Олена постійно переживає за свою дочку. «Даша боїться всього до остраху, – ділиться Олена. – Коли сильні обстріли починаються, у дитини – істерика. Вона плаче, не може заснути. Це в неї після 2014 року, коли в сусідній будинок влучило. Рвонуло так сильно, що в очах потемніло, а у вікнах скло вилетіло. Ми тоді страшно перелякалися! У мене самої, після того випадку, руки тремтіли цілий тиждень».

Саме для дітей, які проживають у зоні воєнного конфлікту на Сході України, Штаб Ріната Ахметова реалізує проект «Мирне літо – дітям Донбасу». «Ми в інтернеті прочитали, що Рінат Ахметов допомагає дітям – організовує для них літній відпочинок. Зателефонували, дізналися, подали заявку, – розповідає Олена. – Коли нам перетелефонували, сказали, що Даша може поїхати відпочити, ми дуже здивувалися. Нам не вірилося, що хтось ось так просто, безоплатно щось зробить для нас. Навіть поплакала з радості, спасибі йому величезне, що подбав про мою дитину!».

У табір Святогірська приїхала перша зміна дітей із Донбасу, серед них 12-річна Даша – дочка Олени. Дитина розповідає, що неодноразово відчувала на собі жахи війни.

«Були дні, коли ми в підвалі сиділи й ночували. Дуже страшно, коли над головою снаряди пролітають, – розповідає дівчинка. – Все це пролітало над нашим будинком, навіть якщо снаряда не видно – його дуже добре чути, а міна так взагалі свистить. Це тому що в неї хвіст такий – на квітку схожа. Навіть кілька разів, коли були на вулиці, чули падіння снарядів. Ми падали на землю і сподівалися, що не поруч. Це все так страшно… того року я мріяла поїхати на море, але в мами не було грошей. А зараз я в лісі! Я навіть і не підозрювала, як тут чудово, здається, що сосни такі високі – практично до самого неба, і повітря таке чисте. А найголовніше – не стріляють!».

Діти, які пізнали жах війни, зможуть не лише оздоровитися в літньому таборі, а і пройти психологічну реабілітацію. Для цього з ними працюватимуть спеціально підготовлені психологи, які через ігрові активності, майстер-класи та арт-терапію допоможуть їм побороти страхи.

«Для таких дітей вкрай необхідний відпочинок далеко від гуркоту снарядів. Це допоможе їм повірити в те, що їхнє дитинство може бути спокійним, мирним, сповненим радості й безтурботності. Адже саме таким має бути початок життя кожної людини. Психологи Штабу докладуть усіх зусиль для того, щоб стабілізувати психоемоційний стан дітей, підвищити в них стресостійкість і знизити рівень тривоги і страху. І звичайно, у дітей буде можливість знайти нових друзів, отримати заряд позитивної енергії», – говорить Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.