Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Навіть уявити не могла, що про мене дізнаються»

08.05.2019

Проект «Твоя суперсила!» Фонду Ріната Ахметова – це можливість для вихованців інтернатних закладів розкрити та розвинути свої таланти. Однією з його учасниць стала Єлизавета Кубрак з Олексієво-Дружківської санаторної школи-інтернату № 13. Тут навчаються і проходять лікування діти з порушеннями опорно-рухового апарату.

З рідних у дівчини є тільки мама, яку дочка радує своїми успіхами в навчанні. Адже завдяки високій успішності вона претендує на золоту медаль. Ліза навчається в 11-му класі й дуже скоро для неї розпочнеться доросле життя. Під час першого етапу проекту в грудні минулого року вихованка інтернату зізналася, що мріє бути письменницею.

«Я почала писати в семирічному віці. Тоді мені прийшла ідея створити щось нове, цікаве людям. Спочатку були вірші, потім почала з’являтися і проза. Мій улюблений жанр – фентезі та детективи, і зараз я пишу оповідання в цьому стилі», – розповіла Ліза.

Щоб дівчина повірила у свої сили і змогла розкрити та розвивати авторський талант, Рінат Ахметов організував для неї майстер-клас з українською письменницею Марією Міняйло з Києва. Сотні кілометрів між Олексієво-Дружківкою і столицею не стали перепоною завдяки відеозв’язку. Марія розповіла Лізі про свій творчий шлях, розкрила деякі секрети професійної письменницької кухні. Адже викласти на папері свої думки – це лише початок шляху, де попереду чекає робота з видавництвами та редакторами.

«Ліза – дівчинка цілеспрямована, як на свої літа доросла. Мені дуже сподобалися її міркування.

Крім того, нам обом цікаві різні жанри та знайомство з різноплановими авторами», – поділилася своїми враженнями Марія Міняйло.

За її словами, такі зустрічі в рамках  проекту «Твоя суперсила» мають велике значення для підлітків з інтернатних установ.

«Навіть одна фраза може змінити життя. Чудово, що в цих дітей є можливість спілкуватися з людьми, які чогось досягли. Які своїм прикладом надихають», – сказала Марія Міняйло.

Ліза взагалі ж не приховувала захоплення від можливості поспілкуватися з майстром пера. Приємним доповненням до нього стала добірка книг про письменницьку майстерність.

«Я дуже рада та вдячна Рінату Ахметову за цей подарунок. Це було дуже несподівано – навіть уявити не могла, що про мене дізнаються. Чудово, що існують люди, яким важливі долі дітей», – розповіла Ліза.

За її словами, проект «Твоя суперсила» і майстер-клас надали їй стимул і нові теми для творчості. Зараз Ліза серйозно задумалася про те, щоб присвятити частину своїх сил соціальним проблемам нашого суспільства.

«Сподіваємося, цей майстер-клас допоможе їй стати справжньою письменницею, яка напише свою історію успіху, що надихатиме інших людей. Будь-хто може реалізувати мрії, але для цього треба розвивати свій творчий хист і ділитися талантом із людьми», – сказала Ірина Блажан, директор програм Фонду.