Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Навчання майбутніх прийомних батьків і усиновителів триває 72 години. Для чого стільки?

31.03.2020

Відповідно до законодавства України, навчання майбутніх кандидатів в прийомні батьки й усиновителів триває 72 години. Приблизно 15 з них виділяється на самостійне навчання, все інше – це тренінгова робота в групах, домашні завдання та підсумкові роботи.

До речі, зараз соцслужби разом із Мінсоцполітикою вирішують можливість проведення онлайн-курсів для майбутніх прийомних батьків. Навіщо стільки часу приділяти і як встигнути їх пройти, якщо людина працює – спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» дізнавалися у досвідчених фахівців соцслужб у справах дітей.

«Коли прийомні батьки та усиновителі не проходять відповідне навчання, їм дуже важко подолати проблеми та правильно вирішити питання, з якими вони стикнуться при вихованні прийомної дитини, – пояснює начальник Чернігівської служби у справах дітей Людмила Зеленько. – Саме тому найчастіше і трапляються розусиновлення. Найчастіша проблема розусиновлень полягає в тому, що батьки не зуміли встановити або утримати теплий та мудрий контакт із дитиною. На жаль, буває так, що люди намалюють собі картинку, якої нема насправді.

Так, у їхньої всиновленої дівчинки чи хлопчика дійсно голубі очі та чудова посмішка, але травмована душа. Ці дітки – особливі. Вони вже у дитинстві пережили зраду близьких людей. Їм не можна знову переживати це. Коли трапляється розусиновлення, а на дитячій мові це нова біль і нова зрада дорослих, в нас виникає дуже багато питань до батьків, і головне з них – чому?

На наш погляд, причина в тому, що батьки не були готові, вони не знали, не відчули, не усвідомили той обсяг відповідальності, який беруть на себе. Якщо не було досвіду виховання своїх дітей або той досвід був не зовсім успішний, то і не дивно. Без навчання, без пояснень та занять люди просто не знають типових проблем, які можуть виникати із цими дітьми, і як їх можна подолати. Як лікувати цих дітей фізично і психологічно.

Саме тому дуже важливо проводити навчання майбутніх батьків, щоб це навчання було якісне і на професійному рівні. А коли майбутні батьки питають: «А як ми встигнемо пройти навчання? Ми ж працюємо, у нас немає часу», це вже для нас недобрий дзвіночок. Чи готова та людина стати справжнім батьком чи мамою? Чи буде в неї час займатися дитиною, коли в неї така важка робота у режимі 24/7?

Перед тим як усиновити дитину, треба чесно зважити свої сили. А навчання – один із тих показників, який допоможе зрозуміти: скільки саме в вас тих сил, того бажання і тих можливостей, аби взяти дитину та вкласти в неї все, як в рідну. Адже усиновивши дитину, треба повністю змінити стиль свого життя, підпорядкувати своє життя життю тої маленької травмованої душі, яку ви візьмете, і бути готовими на все заради неї.

Так, ви не народили її фізично, але ви повинні народити її душею і розумом. І саме навчання дає можливість чесно сказати собі: готовий я на це чи ні. Інакше хвилю розусиновлень не зупинити».