Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Налагодження контакту з прийомною дитиною

06.09.2018

Минулого тижня відбувся черговий вебінар, організований спеціалістами програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова. Експертом виступила психолог-консультант Київського міського центру для сім’ї, дітей та молоді, майстер соціальної роботи Віра Дрізо. «Налагодження контакту з прийомною дитиною» – тема онлайн-бесіди цього разу.
 
Психолог розповіла про неузгодженість стандартної моделі поведінки прийомних батьків та індивідуальних особливостей кожної дитини, пояснила, що таке контакт і його значення у відношенні «дитина-дорослий».
 
«Батьківська місія – це коли ми приймаємо маленьку залежну людину, ми допомагаємо їй розвивати себе, її уміння та навички, допомагаємо знайти власне місце у житті та стати автономними, щоб ні від кого не залежати в майбутньому», – зауважує Віра Дрізо.
 
 
Експерт дала декілька порад батькам, яких варто дотримуватися у процесі налагодження контакту з дитиною.
 
1. Необхідно виробити правила спільного проживання, щоб дитині легше було адаптуватися, адже коли вона чітко знає, де її особистий простір, а де сімейний, коли вона знає, що від неї очікують і які межі дозволеного, то почуває себе комфортніше та безпечніше. Почніть з формування денного розпорядку, але обов’язково це обговорюйте з дитиною.
 
2. Батьки мають бути спокійними та поступовими. Дитина має вам довіряти, безглуздо вимагати приязнь до себе. Будьте спостережливі. Малюк потрапляє в чуже для нього середовище, до якого йому потрібно звикнути, зрозуміти, що поруч люди, яким можна довіритися. Місія батьків – спостерігайте, як дитина реагує на навколишній світ, які її дії, аналізуйте алгоритм її вчинків. Це дозволить дорослим вибудовувати тактику спілкування з малюком.
 
3. Говоріть з дитиною про важливі для неї теми. Це сприятиме виявленню дитячих емоцій, які досить довго стримувалися всередині.
 
4. Нормальний період для адаптації дитини у родині – два роки. Якщо вона тривалий час у вас в родині і були ситуації, коли дитина не завжди згодна з вами, будьте спокійні, скоріше за все у вас вже встановлений контакт. Лише в комфортних умовах, де панує довіра та приязнь, дитина відстоюватиме свої позиції.
 
«Контакт – це бажання радувати тих, хто знаходиться поруч, а також планувати свої дії так, щоб вони не шкодили оточуючим. Батькам слід бути терплячими, адже одна неправильна ситуація – і дорослі можуть втратити той зв’язок з дитиною, який був, і тоді доведеться починати все спочатку», – говорить Віра Дрізо.
 
Якщо вам теж цікава тема встановлення контакту з дитиною, ви можете переглянути вебінар з психологом на сторінці Facebook «Сирітству – ні!», а також на каналі YouTube Фонду Ріната Ахметова, у розділі «Онлайн-консультант», де знайдете усі вебінари, які вже відбулися у рамках програми.
 
Натискайте копку «Підписатись на канал» у правому кутку будь-якого нашого відео і майте доступ до всієї актуальної інформації від наших експертів у будь-який зручний час.