Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Надруковано вперше розроблений в Україні Уніфікований клінічний протокол для виявлення та лікування туберкульозу

26.07.2013

В липні 2013 року вийшов друком вперше розроблений в Україні Уніфікований клінічний протокол для виявлення та лікування туберкульозу, затверджений МОЗ України в грудні 2012 року (наказ № 1091). Друк та поширення цього протоколу забезпечив МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ / СНІД в Україні» в рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що реалізується фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Уніфікований клінічний протокол для виявлення та лікування туберкульозу – це основний медико-технологічний документ, яким мають керуватись медичні фахівці в кожній конкретній клінічній ситуації, уникаючи неефективних та помилкових рішень, а обираючи найефективніші моделі ведення випадків туберкульозу.

Протокол був розроблений на основі адаптованої клінічної настанови «Туберкульоз», рекомендованої як джерело доказової бази про найкращу медичну практику. При цьому клінічна настанова базується на підходах до діагностики та лікування туберкульозу, які рекомендовані  ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров'я) та NICE (Національним інститутом здоров'я та якості медичної допомоги Великобританії).

 

Клінічний протокол покликаний стати базовим документом для розробки локальних Протоколів в усіх регіонах України, в яких будуть відображені місцеві маршрути пацієнтів з урахуванням особливостей організації надання медичної допомоги хворим на туберкульоз в регіоні. Протокол розроблено не лише для фахівців фтизіатричної галузі, а й для лікарів загальної практики: сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, лікарів медицини невідкладних станів, інших медичних працівників, які беруть участь у наданні медичної допомоги хворим на туберкульоз, оскільки документ розраховано для різних етапів профілактики, виявлення, діагностики та лікування пацієнта на первинному, вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівнях медичної допомоги.

Зокрема, протокол допоможе лікарям у веденні випадків захворювання на туберкульоз із збереженою чутливістю мікробактерії туберкульозу до хіміотерапії, у випадках хіміорезистентного туберкульозу, коли недуга залишається стійкою до більшості запропонованих способів та методів лікування. Або, наприклад, у випадках поєднання туберкульозу з іншими інфекціями, такими як ВІЛ/СНІД.

Завантажити протокол