Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«На тренінгу "Про важливе без табу" нас вчили говорити про розвиток дитини»

16.03.2020

Фонд Ріната Ахметова провів у Маріуполі тренінг «Про важливе без табу» для батьків, усиновителів і опікунів. Його учасники говорили на непрості теми статевого виховання та розвитку дітей різного віку. А в перерві між заняттями ділилися своїми враженнями.

«Тема семінару "Про важливе без табу" була для нас несподіваною та дуже корисною, – розповіла мама Людмила Миколаївна Гречанова. – Тренеру Любові Лоріашвілі вдалося легко переконати нас у тому, що про статевий розвиток дитини потрібно знати та говорити без почуття ніяковості. Хоча ми не зовсім згодні, але до її думки прислухалися з увагою. Особливо нас зачепила тема підліткового періоду, перша закоханість, як на неї реагувати самим, що потрібно пояснювати дітям. Дякую Фонду Ріната Ахметова за цей тренінг».

«Питання статевого розвитку дуже важливо знати кожному з батьків, – додає тато-вихователь дитячого будинку сімейного типу Ігор Гречаний. – Мені здається, з роками вона стає дедалі популярнішою, ми маємо розуміти, як на неї реагувати. Що є правильним, а що неправильним у процесі дорослішання дитини, щоб внести відповідні коригування, поки це можливо. Гадаю, розказана тут інформація буде нам дуже корисна, хоча всередині себе я розумію, що ще не з усім згоден із деяких питань. Але ж для нас ця тема була табуйована; потрібен час, щоб усвідомити та зрозуміти ще дуже й дуже багато чого».

«Тренінг виявився дуже цікавий, до того ж мої діти якраз у підлітковому віці, і мені корисно було знати та розуміти, що з ними відбувається на кожному з етапів їх зростання, – говорить прийомна мама ДБСТ Наталя Сидоренко. – Дітям потрібно пояснювати так, щоб вони розуміли та знали ази статевого виховання не як щось вульгарне, заборонене та неясне, а як необхідне для розуміння їх самих. Я зрозуміла, як важливо не приховувати та ховатися від цієї теми, а зрозуміти, прийняти та правильно розвиватися в цьому напрямі, щоб уберегти дітей від різних неприємних моментів, які можуть трапитися на їхньому шляху.

Чим старшими стають діти, тим складніше з ними знаходити спільну мову. Якщо ми не будемо розмовляти вдома про те, що їх турбує, з чим вони стикаються – а це зокрема й питання сексуального виховання – діти будуть шукати відповіді на стороні. Їхні подружки, друзі… Не факт, що вони розкажуть про такі непрості теми правильно та коректно. Не кажучи вже про те, що можуть відвести в зовсім непотрібний бік, і все це може погано закінчитися. Т

ому подібні тренінги, як "Про важливе без табу", дуже потрібні й нам, і нашим дітям. Щиро дякуємо Фонду Ріната Ахметова за організацію і тренеру Любові Лоріашвілі за мудрість і терпіння».