Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ми не просто граємо, а живемо»: актор із Маріуполя розповів Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова про життя під обстрілами та виставу за його мотивами

03.10.2022

У вересні Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова презентував у Дніпрі, Вінниці та Черкасах документальну виставу «Обличчя кольору війна», яка розповідає про життя людей в окупованому Маріуполі.

Сюжет вистави засновано на справжніх історіях маріупольців, якими вони особисто поділилися з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова — найбільшим у світі архівом історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 35 000 історій.

Один з акторів вистави, 30-річний Олександр Пихтін, розповів про власний досвід виживання у окупованому Маріуполі з родиною та відтворення пережитого перед глядачами вистави.

«Це не просто гра, це життя. На сцені ми переживаємо ті дні, коли перебували у Маріуполі», — ділиться актор.

Олександр із сином був у Маріуполі до 22 квітня. Зізнається: страшно та складно було щодня. Під постійними бомбардуваннями доводилося виходити надвір, добувати ресурси — воду, їжу, дрова... Коли виїхав з міста, долучився до роботи у театрі з режисером Олексієм Гнатюком. Першим проєктом була розповідь власної історію про події в Маріуполі. Коли вистава була готова, об’єднали ініціативу з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. 

«Проект „Голоси Мирних“ дуже потрібний. Це реальні історії людей, які пережили ці жахливі події. Вони несуть повідомлення не лише в Україні, а й у зарубіжжі про те, що це може статися з кожним. Наш голос, голос мирних жителів Маріуполя, став однією з частин пазла у цьому проєкті», — каже Олександр.

Виставу відвідала майже 1000 глядачів у трьох містах — усі вони мали можливість дізнатися більше про Музей «Голоси Мирних», який збирає історії, щоб зберегти пам’ять про минуле та сьогодення заради кращого, мирного майбутнього України.