Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей «Голоси Мирних»: поділитися мрією про мир

18.01.2021

Фонд Ріната Ахметова створив унікальний для України проєкт – Музей «Голоси Мирних». Його завдання – задокументувати історії людей, чиє життя назавжди змінив конфлікт на Донбасі.

– Це простір, де жителі Донбасу можуть розповісти свою історію без страху і докору. Розповісти, щоб звільнитися від тягаря мовчання і дати можливість людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем весь їхній біль. Музей «Голоси Мирних» вже сьогодні є найбільше в Україні зібрання історій людей Донбасу, він налічує понад тисячу свідчень. Завдання Фонду і Музею – створити головний в світі архів історій Мирних. До 2025 року планується зібрати 100 000 свідоцтв, але велика мрія – мільйон. Зібрані історії Фонд Ріната Ахметова розмістить у відкритому доступі, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Одна з тих, хто розповів свою історію – Марія Мясоєдова з Красногорівки. Жінка згадує, як в рідний край прийшла біда:

 – У нас тільки в городі, напевно, штук 10 розірвалося снарядів. У нас тут багато було дерев, і вишня-чорнокорка, і горіх сортовий, високий, і яблуні. Це все знищено снарядами. І в будинок залітав снаряд. Прямо в будинок! Дах зруйнувало, і через стелю в будинок влетів. Був цуцик у мене, кішка була. Вбило і собаку, вбило і кішку. Снаряд впав і осколками побило. Раніше було господарство. І корівка була у нас, і поросятко було. Ну, а зараз немає можливості. Стріляють. Вулиця Чайковського, музична, люди тут у нас хороші жили, привітні. Зелена, чистенька вулиця. Протягом останніх п'яти років одна «музика». Не знаємо, куди бігти. Бабах, бах, бабах – ось така музика у нас, – каже Марія Мясоєдова.

Вона додає, що кожен обстріл супроводжувався нездоланним відчуттям жаху. Боялися не тільки за своє життя, але й перспективи провести зиму в зруйнованих будинках. Тому багато хто виїхав, у тому числі два сини, дочка та шість онуків Марії Мясоєдової. Вона мріє, як одного разу всі знову зберуться за одним столом і під мирним небом:

– Зовсім не приїжджають. Тому що тут стріляють. Бабуся ніколи не дозволить своїм онукам їхати під обстріли. Щоб їх тут налякати? Не треба, нехай чекають миру. Ми що зробимо в першу чергу? Винесемо столи по всій вулиці та будемо гуляти тиждень.

Музей «Голоси Мирних» - проєкт світового масштабу. Він стане вікном, в яке зможе зазирнути світове співтовариство, щоб зрозуміти жителів Донбасу та скласти своє уявлення про життя мільйонів звичайних людей, котрі стали заручниками цієї ситуації. Поділіться і ви своєю історією на сайті Музею https://civilvoicesmuseum.org/ru/my-story