Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова презентував у Вінниці виставу про життя людей в окупованому Маріуполі

15.09.2022

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова презентував у Вінниці театралізовану виставу Олексія Гнатюка «Обличчя кольору війна». Вистава, яку відвідали понад 350 глядачів, заснована на реальних подіях і розповідає про життя людей в окупованому Маріуполі, про історію боротьби маріупольців за своє право жити у вільній і незалежній Україні. 

Основою для сюжету стали історії, які маріупольці разом із тисячами мешканців інших міст України довірили Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова — найбільшому у світі архіву історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 30 000 історій. 

«Дуже потрібно, щоби про все, що відбувалося в Маріуполі, знали якомога більше людей. І не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Саме з такою метою і був створений унікальний Музей "Голоси Мирних"», — звернувся до глядачів відомий маріупольський актор та фотограф Євген Сосновський.

Гості мали можливість не лише подивитися виставу, а й дізнатися більше про Музей, познайомитися з історіями Мирних людей, які зібрано в його архіві. Крім того, на власні очі побачити речі з Маріупольського драматичного театру, які перетворилися на справжні артефакти. За кожною річчю — страшна історія. Те, про що ми мусимо знати і пам’ятати. 

«Коли згадуєш Маріупольський театр, охоплює смуток. Але я зайшла в цей чудовий театр у Вінниці — і нібито Маріуполем повіяло... Це не просто вистава, це розповідь про всіх нас. Ми побачили своє життя там, під обстрілами», — поділилася враженнями глядачка Зоя Філіпова з Маріуполя.

У рамках п'ятого національного проєкту «Тиждень Мирних» Фонду Ріната Ахметова презентація вистави «Обличчя кольору війна» відбулася не лише у Вінниці, а й у Дніпрі, де її відвідали понад 250 людей. Днями вистава пройде у Черкасах.