Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: спогади Катерини Компанієць

10.02.2021

Історії мирних жителів, які постраждали під час обстрілів на сході України, збирає Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних». Вже зібрано понад тисячу розповідей, що вражають. Серед них – спогади Катерини Компанієць, якій було 14 років, коли обстрілювали селище Гродівка Покровського району Донецької області. 10 лютого 2015 року снаряд попав у будинок, де мешкала родина Каті.

Дівчинка вчила вдома уроки, коли прогриміли два гучні вибухи. Поранило її бабусю та молодшу сестричку.

  • Я тоді сиділа у навушниках. Але я почула чітко два постріли, а потім третій, а потім пил навколо. Чую: батьки кричать», – згадує Катерина події лютого 2015 року. 

Коли у стіну будинку влучив снаряд, до кімнати полетіли уламки цегли. Вони поранили обличчя бабусі та попали в голову молодшої сестри Насті.

  • Ми вибігли з будинку. Все ще було чутно постріли. Ми побігли до підвалу, сиділи там. Не знали, як діяти... Поки батьки збирали речі, я тримала Настю... За голову... Мої руки були у крові. Це було страшно. Я багато чого не пам’ятаю. Я пам’ятаю саме той момент, і все, – розповідає дівчина. 

Катерина з батьками мешкали у Гродівці з 2010 року. Переїхали туди з Дебальцевого. Збройний конфлікт зачепив обидва населені пункти.

  • Тільки там усе почалося (ми живемо досить близько) це все було чутно. Вибухи були щодня. Страшно. Ти боїшся, що це станеться на твоїй території. Поруч, біля тебе...

Згодом родина Катерини Компанієць повернулась до Гродівки, разом із сусідами відремонтували будинок, а сама дівчина зараз навчається у Харкові. Вона зазначає, що кожен, хто живе поруч з її батьківським домом, мріє, щоб небезпека та страх назавжди залишили їхній край.

Завдяки тому, що Фонд Ріната Ахметова створив унікальний проєкт – Музей «Голоси Мирних», буде виконано важливу місію – задокументувати історії людей, чиє життя назавжди змінив конфлікт на Донбасі.

  • Це простір, де жителі Донбасу можуть розповісти свою історію без страху і докору. Розповісти, щоб звільнитися від тягаря мовчання і дати можливість людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем весь їхній біль. Музей «Голоси Мирних» вже сьогодні є найбільшим в Україні зібранням історій людей Донбасу, він налічує понад тисячу свідчень. Завдання Фонду і Музею – створити головний в світі архів історій Мирних. До 2025 року планується зібрати 100 000 свідоцтв, але велика мрія – мільйон. Зібрані історії Фонд Ріната Ахметова розмістить у відкритому доступі, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Музей «Голоси Мирних» – проєкт світового масштабу. Він стане вікном, в яке зможе зазирнути світове співтовариство, аби зрозуміти жителів Донбасу та дізнатися про долі мільйонів звичайних людей, котрі стали заручниками цієї ситуації. Поділіться і ви своєю історією на сайті Музею https://civilvoicesmuseum.org/my-story.