Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: «Нам просто потрібен мир» – історія Надії Джанібекової

07.02.2022

Фонд Ріната Ахметова продовжує збирати свідчення очевидців трагічних подій на сході Ураїни в рамках унікального проєкту «Голоси Мирних». Це безпечний, довірчий простір для жителів Донбасу, долі яких назавжди змінив збройний конфлікт. Саме тут вони можуть розповісти свою історію світові, звільнитися від тягаря мовчання, спонукаючи інших поділитися своєю історією та дозволяючи людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти й відчути біль пережитого ними. 

За 16 років роботи Фонд допоміг вижити 8 млн осіб, із них 3.5 млн мирних жителів Донбасу отримали життєво важливу допомогу в рамках програми «Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова». Безпрецедентна за масштабами допомога запобігла гуманітарній катастрофі в регіоні. Рінат Ахметов став єдиною опорою для мільйонів Мирних Донбасу.

Свою історію для Музею розповіла Надія Джанібекова з прифронтового селища Жованка Донецької області. Багатодітна родина Джанібекових виховала 14 прийомних дітей. Перед війною вони взяли чотирьох малюків і переїхали до нового будинку. Не встигли зробити ремонт – як почалися обстріли.

– Кожна людина має право на життя, кожна дитина має право мати маму-тата. Я ніколи не обирала дітей, кого показували, того й брала. Уже 10 дорослих, а останніх, маленьких, взяли саме перед війною. Ми взяли трьох у серпні, а Надійку взяли в грудні, і саме розпочався Майдан і незабаром війна. Діти виросли, ще сили є, чому комусь не дати ще сім’ю? – ділиться Надія.

Героїня згадує непрості часи початку війни. 

– Коли війна почалася, було дуже важко. Ми тільки переїхали в будинок, який купили буквально перед війною. І єдине, що ми встигли, це провести воду. А ремонт не встигли зробити. Потім же світла не було місяцями, то падало тут поруч. Крім того, були проблеми з оформленням пенсії та дитячої допомоги. На це треба було і день, і два витратити. А як можна кинути таких дітей, тим більше в такий час? – розповіла багатодітна мати.
Зі слів жінки, в скрутну хвилину на допомогу сім'ї прийшов Фонд Ріната Ахметова.

– Я думаю, що Донбас вижив... Вчасно була ця допомога надана. Дякую Рінату Ахметову. У нас не один він бізнесмен, але ніхто не простягнув руку допомоги в такий важкий момент нашим людям. А ця людина не відвернулася, не відмовилася. Люди виживали завдяки цій допомозі, – дякує героїня.

За словами Надії, діти не можуть ходити до школи, їм нема де гратися, а від гуркоту знарядь батьки намагаються відволікати їх казками.

– Діти у нас не налякані. По-перше, ми говорили, що це гроза, що десь дощ іде. Коли вони почали більш-менш розуміти, що це не гроза, ми їм пояснюємо, що так, іде війна, стріляють. Якщо сильно стріляють, Надійка більше лякається, тому я сплю з нею. А решта діток нормально. Якщо сильно стріляють, тоді ми сідаємо разом, намагаємося якісь казки розповідати, якісь віршики. Намагаємося їх відволікати. Якби зараз мир настав, нам нічого більше не потрібно... Ми самі все зробимо, просто нам потрібен мир, – підсумувала Надія Джанібекова. 
Більше історій можна знайти за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/stories.

На сьогодні Музей «Голоси Мирних» – найбільше в Україні зібрання історій мирних жителів Донбасу. Його мета – максимально повно та неупереджено документувати свідчення очевидців збройного конфлікту. Зараз уже зібрано 13 000 особистих історій. Мета – зібрати й зберегти 100 000 таких історій до 2025 року.

Ваша історія також має значення! Розкажіть її світові! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті. Також Мирні Донбасу можуть звернутися до Фонду за безкоштовною психологічною допомогою, зателефонувавши за номером 0800509001.