Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: «Мої діти знають, що таке виживати» – історія Вікторії Мілакової

13.09.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує збирати історії мирних жителів Донбасу, долі яких кардинально змінилися внаслідок збройного конфлікту. У рамках проєкту «Голоси Мирних» увесь світ зможе дізнатися про реальні історії людей, які поділилися пережитим. Серед них – сім'я Мілакових із прифронтової Авдіївки, у якій виховуються четверо прийомних дітей. 

Поруч із будинком сім'ї Мілакових постійно були чутні ракетні постріли та вибухи мін. Одного разу снаряд розірвався за декілька метрів від їхнього будинку. 

– У нас тут цілодобово була страшна ситуація. З ранку до вечора бомбування,   будинок трясеться, все підстрибує. Діти сидять у коридорі. За декілька метрів від будинку впав снаряд, був вибух, це моторошно... Був страшний крик, і у мене ноги підкошувалися. Це не єдиний випадок, коли було моторошно та страшно, – згадує Вікторія Мілакова.

Жінка розповідає про труднощі, з якими сім’я стикнулася у період цілодобового бомбування.

– Рік чи півтора року дійсно були цілодобові бомбування. Нам доводилося виживати в усіх відношеннях: і вдома, і всюди. Треба було і харчуватися, і митися. Діти знають, що таке виживати, що таке економити. У житті це велика наука, – підсумовує Вікторія.


Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це проєкт світового масштабу, в рамках якого плануюється до 2025 року зібрати 100 000 свідчень мирних жителів, які постраждали внаслідок збройного конфлікту.

– Ми не можемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн і офлайн-проєкти, а ще як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і буде допомагати мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів свідчень Мирних. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Музей Фонду Ріната Ахметова – найбільше в Україні зібрання історій Мирних Донбасу. Кожна з них надзвичайно важлива!   Заповніть і ви невелику анкету і розкажіть свою історію світові. Зробіть свій внесок у збереження пам'яті!