Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія сім'ї Ольги Гришко

28.04.2021

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» продовжує збирати історії жителів Донбасу, які постраждали під час збройного конфлікту. Це безпрецедентний документальний проєкт, мета якого – розповісти всьому світу про людей, життя яких конфлікт на сході України назавжди розділив на «до» і «після». У Ольги Гришко з Маріуполя під час обстрілів постраждав син. У січні 2015 року хлопчик отримав осколкові поранення кінцівок і травму ока.

Ольга згадує, як снаряди падали прямо на подвір'я багатоповерхівки, де вона жила з чоловіком і двома дітьми.

  • Йшли з сином Льошею по вулиці, почули вибухи. Обстріл ставав все сильнішим і сильнішим. Спробували в під'їзд забігти. Але коли ми вже заскакували, поруч вибухнув снаряд, – розповідає Ольга Гришко.

Дитина з травмами стегон і передпліччя два тижні провела на лікарняному ліжку.

  • Отримані осколкові поранення зашили йому. Але була ще психологічна травма. За вікном палати була дорога, на ній «лежачі поліцейські». Син навіть боявся стуку, коли машини їх переїжджали, – згадує мешканка Маріуполя.

Через деякий час після повернення з лікарні у Льоші в руках вибухнув невідомий пристрій.

  • Він узяв його, думав, що ліхтарик. Від вибуху осколок полетів в обличчя. Лікарка, яка надавала нам першу допомогу, сказала: «Сталося диво, що він залишився з оком», – каже Ольга.

В скрутну хвилину сім’ю підтримав Фонд Ріната Ахметова. Хлопчику допомагали в лікарні, направили до реабілітаційного центру.

  • Найперший дзвінок після обстрілу був у нас із Фонду Ріната Ахметова. Сказали, що все необхідне є, якщо треба – будь ласка. Потім не раз цікавилися станом Олексія. Добре, що є добрі люди. Рінат Ахметов дуже багато допомагає, особливо дітям. І дай Бог йому здоров'я, дуже велика подяка йому за це, – розповідає Ольга.

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це безпечний довірчий простір, де люди можуть розповісти свою історію, звільняючись від тягаря мовчання, спонукаючи інших поділитися пережитим, дозволяючи своїм землякам, співвітчизникам і людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем пережитий ними біль. У рамках проєкту до 2025 року планується задокументувати 100 тисяч свідчень мирних жителів Донбасу, а мрія –  зібрати 1 мільйон історій.

  • Ми не можемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн- і офлайн-проєкти, а ще – як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і допомагатиме мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожною з них – своя доля. Ми хочемо створити головний у світі архів історій Мирних, – говорить Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Ваша історія теж має значення! Розкажіть її світові. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story та заповніть невелику анкету, аби зробити свій внесок у збереження пам'яті.