Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія багатодітної матері Марії Гончарової

01.04.2021

Історія Марії Гончарової, яка зберігається у Музеї Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних», вражає – жінка під час страшного обстрілу в Авдіївці втратила ногу, її діти ледве врятувалися. Це лише одна з історій людських доль, які радикально змінилися внаслідок подій на Донбасі. Музей «Голоси Мирних» збирає такі оповіді з вуст очевидців, щоб розповісти їх усьому світу.

Марія та її четверо дітей знаходились у будинку, коли місцевість почали обстрілювати. Мати прикривала дітей власним тілом.

– Я Машу (наймолодшу доньку) вкладала в манеж, вона не хотіла спати. Раптом прийшло відчуття, що потрібно забрати дитину. Згасло світло, був дуже моторошний обстріл, свистіло, ревло, наче всі будинки просто сипалися. Гуркіт стояв на все місто. Я прийшла, взяла дитину на руки, і в цей момент пролунав вибух. Четверо моїх дітей залишалися позаду мене. Троє були у передпокої, старшенька донька у мене в ногах. У той момент я взагалі не думала про себе, тільки про дітей, – розповідає Марія Гончарова.

Марія отримала поранення, але змогла врятувати життя дитини.

– Маленьку дівчинку я закрила собою. Вона була у мене на руках. А Варя стояла у мене в ногах. Мені відірвало ногу, а дитина цілою залишилася. Це чудо, реально. Дійсно, є чудеса на цьому світі.

Одному з синів Марії осколком поранило ногу, в другого – нога була зламана, сама жінка втратила багато крові. З лікуванням допоміг Фонд Ріната Ахметова.

– Допомога небайдужих людей, допомога Фонду Ріната Ахметова – це дуже велика допомога, і ліками, і оздоровленням. Мої діти були в Запоріжжі, в Одесі. Для них це віддушина – можливість відволіктися від усіх проблем насущних. Діти вперше побачили море, – каже Марія Гончарова.

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це проєкт світового масштабу, в рамках якого планують до 2025 року зібрати 100 000 свідоцтв мирних жителів, постраждалих унаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

– Ми не зможемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн і офлайн-проєкти, а ще як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і буде допомагати мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів історій Мирних. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Музей Фонду Ріната Ахметова – найбільше в Україні зібрання історій мирних людей Донбасу. Ваша історія теж має значення! Розкажіть її світові. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story та заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті.