Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія Аміни Фараджової

20.04.2021

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – найбільше в Україні зібрання історій мирних людей Донбасу, які постраждали внаслідок бойових дій у регіоні. Серед них – розповідь про долю Аміни Фараджової. Дівчина поділилася своїм болем через важку дійсність, у яку потрапила вона та жителі міста Макіївки.

Музей «Голоси Мирних» – це проєкт світового масштабу. Фонд мріє зібрати мільйон історій, а до 2025 року ставить собі за мету - 100 000 свідчень мирних, аби розповісти про події на сході України людям в різних країнах.

Аміна згадує, як потрапила з батьком під обстріл на вулиці свого міста, як змушена була постійно боятися за своє життя і за життя близьких людей.

– Одного разу йшли з татом зустрічати маму з автобуса, раптом почали стріляти дуже сильно, дуже. У мене аж паніка почалася, істерика. А йти чимало, але ми ж не могли кинути її одну.

Дівчина розповідає про розгром, який запанував у раніше мирному і затишному місті.

– Перший раз зіткнулася з війною, коли снаряди влучили в школу. Там завод є і поруч розбиті будинки, машини перекручені, усі паркани побиті. Мені страшно було дуже, – каже Аміна.

Зараз Аміна шкодує, що немає можливості бути поруч із родичами, оскільки сім'ї змушені були приймати рішення про переїзд задля порятунку життя.

– У дитинстві ніколи не розуміла, коли у листівках писали «мирного неба над головою». Завжди думала: «Ну, навіщо? Люди начебто нормальні, здорові, цивілізовані». Ніколи не розуміла, навіщо так бажають. До певного моменту, – ділиться дівчина.

Серед історій Музею Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» чимало оповідей дітей або тих, хто сьогодні вже повнолітні, а на момент трагічних подій були ще школярами. Історія Аміни Фараджової – одна з них. Також у Музеї чимало свідчень родин, які під кулями рятували дітей і людей старшого віку.

– Ми не зможемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн і офлайн-проєкти, а ще – як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і допомагатиме мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів історій Мирних. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Ваша історія теж має значення! Розкажіть її світові. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story та заповніть невелику анкету, аби зробити свій внесок у збереження пам'яті.