Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: гірка історія Світлани Мацуй

07.10.2021

Під час обстрілу Світлана Мацуй втратила чоловіка і молодшого сина. Вона сама та старший син дивом вижили, але отримали важкі поранення. Сильна жінка намагається нікому не показувати свій величезний біль, сльози та горе.

Світлана з тяжким серцем згадує той страшний день.

– Учотирьох лежали: Андрійко під ліжком, Діма біля мене, я і чоловік Юра. Андрійко був біля батареї, його сітка врятувала з ліжка, накрила, все сміття на нього впало. А загинули Юра з Дімою, вони у мене з боків були… Якось так вийшло через одного: Юра загинув, я вижила, Діма загинув, Андрійко вижив. Почали у швидку дзвонити. Швидка приїхала з Попасної, нас забрали, – говорить Світлана Мацуй.

Жінка не змогла потрапити на поховання через застереження лікарів, поїхав тільки син.

– На похорон я не потрапила. Сина відпросила, син був. У нього ноги були поранені, але відпросили, поїхав. Я теж намагалася, але мене швидко заспокійливим накололи, щоб я спала, не хвилювалася. Я ніяк би не потрапила, тому що вся в дренажах була. Дві руки, три наскрізні рани, увесь лівий бік, нога, живіт, селезінки немає. Цілий букет у мене, довго ще відновлюватися, – каже авторка історії.

Попри всі обставини, Світлана вірить у те, що потрібно продовжувати жити та рухатися далі.

– Тебе ж для чогось залишили тут, якщо після таких поранень, після всього тобі дали жити, значить, щось ще не закінчено на цій землі, треба щось продовжити. Ось цим себе і заспокоюю. Відкриваєш очі – і спасибі. Треба рухатися далі, – ділиться жінка.

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – проєкт світового масштабу, мета якого задокументувати свідчення мирних жителів, постраждалих унаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

– Ми не можемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн- і офлайн-проєкти, а ще як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і допомагатиме мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожною з них – своя історія. До 2025 року планується зібрати 100 000 свідчень очевидців. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого і сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Для Музею «Голоси Мирних» важливо зберегти кожну історію заради майбутнього, заради миру. Якщо ви житель Донбасу, про пережите вами теж повинні дізнатися! Розкажіть свою історію! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story  і заповніть невелику анкету або звертайтеся на телефонну лінію 0800509001, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті.